Hlavní obsah

Slibovali společný život, důvěřivou ženu ale obrali. Dvěma podvodníkům zaplatila 1,4 milionu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Neznámí podvodníci připravili prostřednictvím sociálních sítí čtyřicetiletou ženu z Hradecka dvakrát po sobě o statisíce korun. Celkem přišla o 1,4 milionu korun.

Článek

Podvodníci vystupovali jako údajní vojáci americké armády a ženě v komunikaci na sociálních sítích slibovali společný život. Žena jim peníze poslala na různé fiktivní úhrady. Podvodníkům hrozí až osm let vězení.

S údajným chirurgem americké armády, který měl být na misi v Afghánistánu, se žena seznámila před rokem. Pod různými záminkami z ženy podvodník vylákal 730 tisíc korun, údajně peníze potřeboval třeba na cestu do Česka. „Další milion, který potřeboval na vykoupení ze zatčení, mu již žena neposlala a poté s ním přestala komunikovat,“ uvedla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

O půl roku později se ženě na internetové seznamce ozval další americký voják, který tentokrát údajně působil na misi v Sýrii. Z ženy vylákal 700 tisíc korun. Když se žena vojáka nedočkala, vše oznámila policii. Většinu peněz poslaných do ciziny si žena vypůjčila u nebankovních společností.

Podobných případů hradecká policie z minulosti eviduje několik. Podvodníci v nich vystupovali například jako námořní inženýr z Norska, americký novinář pracující v Pákistánu, voják mezinárodní mise v Tel Avivu či americký voják v Sýrii. Podvedené ženy jim poslaly statisíce korun. Policie varovala před tím, aby lidé neznámým lidem posílali peníze.

Reklama

Doporučované