Hlavní obsah

Slonů je příliš, zimbabwská vláda zvažuje jejich odstřel

Foto: Profimedia.cz

Sloní rodina v zimbabwském národním parku Hwange.

Reklama

Pokud by se vláda jihoafrického státu Zimbabwe rozhodla přemnožené slony utratit, bylo by to poprvé za více než třicet let ochrany těchto zvířat.

Článek

Slona afrického považují ochránci přírody za druh, jemuž hrozí vyhubení, zimbabwská vláda ale zvažuje jejich odstřel. Informoval o tom britský deník The Times s tím, že počet chobotnatců v zemi se nyní odhaduje na 100 tisíc. „Pokoušíme se najít cesty, jak jejich počet snížit. Diskutujeme o tom ve vládě. Na stole jsou všechny možnosti včetně utracení,“ řekl Mangaliso Ndlovu, ministr životního prostředí.

Pokud by došlo k odstřelu, musela by vláda zabíjet celá stáda nebo sloní rodiny, protože přeživší zvířata by trpěla stresem, který by mohl negativně ovlivnit jejich chování. V letech 1965 až 1988 už tímto způsobem Zimbabwe zlikvidovalo více než 50 tisíc zvířat.

„Jediný způsob, jak udržovat sloní populaci odstřelem, je brát celá stáda,“ potvrzuje Rob Laurie ze zimbabwské Asociace profesionálních lovců a průvodců. Upozorňuje ale na to, že nejde o snadný úkol, který si bude vyžadovat hodně pracovní síly i financí.

Zimbabwe by nebylo první africkou zemí, která by své slony zabíjela - v minulosti už to udělaly Uganda, Zambie a Jihoafrická republika. Poslední jmenovaná země s tím skončila kvůli mezinárodnímu tlaku v roce 1994.

Zvažovaný odstřel slonů zimbabwská vláda vysvětluje rostoucím počtem stížností obyvatel zemědělských oblastí, kterým zvířata zničila úrodu, případně zabila lidi, již se jim v tom snažili bránit.

Dospělí sloni konzumují až 300 kilogramů vegetace denně, často tak dokážou zničit značnou část stromů v oblasti.

Zimbabwe má po sousední Botswaně druhý největší počet slonů na kontinentu. Botswana v poslední době opět povolila trofejní lov s tím, že pomocí něj může kontrolovat sloní populaci. Jiné možnosti jsou antikoncepce nebo přemístění zvířat, ty jsou ale podstatně dražší než jejich utracení.

Reklama

Doporučované