Hlavní obsah

Slováci ukázali v Monaku létající automobil, ve vzduchu má být už za tři roky

Létající automobil společnosti AeroMobil: K mání bude za zhruba 27 milionů korun.Video: Jan Dünebier

 

Reklama

Do stroje se vejdou dvě osoby. Cestovní rychlost ve vzduchu je 160 kilometrů v hodině, což je podle AFP i maximální rychlost na zemi. Dolet má auto 400 až 500 kilometrů.

Článek

Slovenská společnost AeroMobil představila na světové výstavě Top Marques v Monaku nový model létajícího auta. A hned zahájila příjem předběžných objednávek. Létající vozidlo bude k mání za částku přesahující milion eur, v přepočtu tedy zhruba za 27 milionů korun.

Výkonný ředitel AeroMobilu Juraj Vaculík řekl novinářům, že v úvodní sérii nebude vyrobeno více než 500 kusů, a to v ceně od 1,2 do 1,5 milionu eur v závislosti na konfiguraci.

Podle slovenských médií se má létající auto ze Slovenska dostat na cesty a do vzduchu v roce 2020. Agentura AP připomíná, že pro pohyb ve vzduchu musí mít řidič pilotní průkaz.

Z údajů, které slovenský výrobce zveřejnil na svém webu, vyplývá, že v silničním provozu je vozidlo téměř šest metrů dlouhé a 2,2 metru široké. S rozvinutými křídly jeho šířka dosáhne 8,8 metru. V leteckém režimu, do kterého se stroj přestaví za necelé tři minuty, AeroMobil pohání motor s výkonem 224 kilowattů a s doletem 750 kilometrů.

Vozidlo je vybaveno také padákem a zájemci si mohou objednat i funkci autopilota.

AeroMobil dříve v tomto měsíci oznámil vstup nového investora, podnikatele Patricka Hessela. Ten na Slovensku založil společnost c2i na výrobu komponentů pro automobilový a letecký průmysl, která je dlouhodobě jedním z partnerů AeroMobilu. Většinový podíl ve firmě c2i Hessel nedávno prodal jihokorejské společnosti LG Hausys.

Společnost AeroMobil vznikla v roce 2010. Před výstavou v Monaku představila v letech 2013 a 2014 dva starší prototypy létajícího auta.

Létající auto představila v Monaku také nizozemská společnost PAL-V. Její vůz nazvaný PAL-V Liberty je menší než slovenský, měří jen čtyři metry. Auto by se mělo začít prodávat v příštím roce, ale firma už přijímá předběžné objednávky, řekl agentuře AFP šéf společnosti Robert Dingemanse. Cena se bude v závislosti na verzi pohybovat od 299.000 do 499.000 eur (od zhruba osmi milionů Kč do 13,5 milionu Kč).

Reklama

Doporučované