Hlavní obsah

Slovenská inspekce zadržela vysoce postavené policisty kvůli údajné spolupráci s Kočnerem

Foto: Seznam Zprávy

Zavraždený slovenský novinář Ján Kuciak.

Reklama

Inspekce slovenského ministerstva vnitra zadržela bývalého ředitele zpravodajské jednotky finanční policie Pavola Vorobjova a současné zástupce ředitele národní finanční jednotky Milana Mihálika a Michala Zubčáka. Důvodem je podezření ze spolupráce s Mariánem Kočnerem, který je obviněn v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Informují o tom slovenská média. Jako první s informací přišel portál nastope.sk a slovenský Denník N.

Článek

Konkrétně podezření míří na nezákonné lustrace novinářů, včetně loni zavražděného novináře Jána Kuciaka, či prokurátorů v policejních databázích. Ministerstvo vnitra bez bližších podrobností potvrdilo, že zadržení tří osob souvisí se zmíněným nelegálním prověřováním.

Bývalý ředitel zpravodajské jednotky finanční policie Pavol Vorobjov je podle listu Denník N podezřelý z toho, že vyhledával údaje o osobách v policejních databázích i pro podnikatele Mariána Kočnera. Vorobjov dříve tvrdil, že prověřování údajů vykonával pro někdejšího slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, později ale výpověď změnil. Gašpar popřel, že by takový pokyn svému podřízenému vydal. Vorobjov z funkce šéfa zpravodajské jednotky finanční policie odešel na na vlastní žádost. Přeložili ho k jinému policejnímu útvaru.

V souvislosti s vyšetřováním nezákonných lustrací novinářů dříve na policii vypovídali i poškození redaktoři. Ti zveřejnili informace, že někdo z policie sestavil seznamy i s osobními údaji novinářů, údaji o jejich rodinných vazbách či používaném motorovém vozidle.

Slovenská média dříve psala o tom, že Kočner nechal novináře sledovat. Z komunikace zajištěné v jeho mobilním telefonu podle dostupných informací vyplývá, že Kočner se chlubil získanými údaji o soukromí žurnalistů.

Kočner ještě v roce 2017 v telefonickém rozhovoru Kuciakovi vyhrožoval, že najde „špínu” na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní. Kvůli tomu se Kuciak, který psal i o Kočnerových kontroverzních podnikatelských aktivitách, obrátil na policii, ta však věc odložila.

Reklama

Související témata:

Doporučované