Hlavní obsah

Slovenská vláda volá své občany z Velké Británie, Mayová na prahu přehlasování a rázný Netanjahu

Den očima Šimona Trantiny.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události dne 11. března vybíral redaktor Šimon Trantina.

Článek

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je Izrael státem židovského, nikoli arabského obyvatelstva. Napsal to na Instagram jako reakci na příspěvek herečky Rotem Selaové, která požadovala utvrzení v tom, že Izrael patří všemu jeho obyvatelstvu. Netanjahu odvětil, že národní stát je Svatá země pouze pro Židy, ne pro Araby. Ti přitom v devítimilionovém Izraeli zastávají téměř 20 % obyvatelstva.

Britskou premiérku Theresu Mayovou čeká náročný týden. V úterý předloží k odhlasování parlamentu návrh brexitové dohody, pod kterou by měla 29. března v plánovaném termínu Evropskou unii opustit. První lednové hlasování o dohodě prohrála rekordním rozdílem a podle britských komentátorů ji čeká podobně zdrcující neúspěch. To může přinést zvrat v celém dění kolem brexitu a vydláždit cestu pro jeho odložení nebo uspořádání druhého referenda, které začali prosazovat opoziční labouristé v čele s Jeremym Corbynem.

Pokud Spojené království opustí Evropskou unii bez dohody, Slovensko chce být připravené na negativní dopad tvrdého brexitu na domácí ekonomiku a automobilový průmysl, který je jedním z klíčových prvků jeho hospodářství.

Bývalý vůdce radikálního hnutí Tálibán Muhammad Umar, na nějž USA vypsaly odměnu deset milionů dolarů, žil v blízkosti americké základny v Afghánistánu. V knize Searching for an Enemy (Hledání nepřítele) to napsala Bette Damová. Umar se podle jejího zjištění nikdy nesnažil ukrýt v Pákistánu, jak se domnívali Američané. Podle britského The Guardian zjištění Damové svědčí o selhání amerických tajných služeb a také o tom, že Umar nikdy Pákistánu nedůvěřoval.

Německý jachtař Arne Murke přepadl z lodi více než 30 kilometrů od pobřeží Nového Zélandu a nepodařilo se mu zachytit plovací vestu, kterou mu hodil jeho bratr. Vydán na pospas vlnám Pacifiku se dokázal přes tři hodiny udržet na hladině díky triku, který používají američtí vojáci. Vyhrnul si džíny a zavázal je tak, že je mohl nafouknout a vyrobit si tak provizorní nafukovací vestu. Poté ho našla záchranná helikoptéra.

Reklama

Doporučované