Hlavní obsah

„Neurazil jste nás, ale Čechy,“ vzkazují Vondrovi Slovinci a chtějí omluvu

Foto: Profimedia.cz

Europoslanec Alexandr Vondra.

Reklama

aktualizováno •

Slovinští europoslanci poslali společný dopis českému europoslanci Alexandru Vondrovi (ODS). V něm ho žádají o omluvu za jeho ostré výroky na Twitteru.

Článek

Osm slovinských europoslanců v dopisu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, píší, že „doufají, že se za výroky omluví“.

Vondra ve středu večer na svém twitterovém účtu ostře reagoval na fotbalový zápas FK Slavia a FC Midtjylland. V něm Slovince označil za „oportunistické svině“.

„Ve středu jste neurazil nás, ale vaše lidi. Češi, jak jsme je dosud znali, by byli zostuzeni takovým chováním,“ vzkazují Vondrovi slovinští europoslanci a dodávají, že doufají, že se český europoslanec omluví za zbytečnou nenávist, aby zachránil čest svých lidí, kteří si zaslouží lepší reprezentaci.

Foto: Seznam Zprávy

První část dopisu Alexandru Vondrovi od slovinských europoslanců.

Foto: Seznam Zprávy

Druhá část dopisu Alexandru Vondrovi od slovinských europoslanců.

„My pijeme české pivo, vy pijete slovinské víno,“ píší europoslanci o dobrých vztazích k Čechům, kteří podle nich se Slovinci zažívají spoustu skvělých chvil. „Když bojujeme, tak jen jako sportovní soupeři o trofeje a čest, a když prohrajeme, stejně si potom podáme ruce, protože to je férové sportovní chování,“ pokračují Slovinci v morální lekci.

Mimo jiné osmičlenná skupina slovinských europoslanců v dopise vypichuje, že Češi a Slovinci jsou součástí Unie a vzájemně se uznávají. „Pro Slovince jsou Češi přátelé, nikoliv nepřátelé. Když se shodou okolností potkáme v Asii nebo USA, zdravíme se jako rovnocenní a cítíme se spojení jako Evropané,“ kladou Slovinci Vondrovi na srdce.

Slovincům odpovím, řekl Vondra

Alexandr Vondra ve středu výrokem o „oportunistických sviních“ reagoval na rozhodnutí slovinského sudího Damira Skominy zopakovat penaltu proti fotbalistům pražské Slavie. Ve čtvrtek Vondra uvedl, že výrok zpátky nevezme. „Byla to nadsázka fotbalového fanouška. Každý, kdo sleduje fotbal a vidí donebevolající nespravedlnost, to pochopí,“ řekl.

Dnes redakci Seznam Zpráv sdělil, že Slovincům odpoví. „O dopisu vím a určitě slovinským kolegům příští týden v klidu a míru rad odpovím,“ napsal Vondra v sms zprávě.

Reklama

Doporučované