Hlavní obsah

Slovo „normální“ mizí z obalů. Kosmetický gigant mění strategii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Na více než 200 obalech z produktového portfolia velkého výrobce už výraz „normální“ nenajdeme. Korporace se tím zavazuje k větší společenské zodpovědnosti a slibuje si od novinky přísun dalších zákazníků.

Článek

Unilever, který je jedním z dominantních hráčů na světovém kosmetickém trhu a vlastní značky Dove, Axa nebo Rexona, přijímá v rámci své společenské odpovědnosti další kroky. Nově se společnost rozhodla ze svých produktů odstranit slovo „normální“ a nadále nebude digitálně upravovat fotografie.

Unilever již nebude v rámci úpravy fotek měnit tvary, velikosti a tělesné proporce nebo manipulovat s barvou pleti, uvádí firma. Zákaz manipulace ve Photoshopu bude platit na všechny reklamy, ale i na spolupráce s celebritami nebo vlivnými influencery, kteří budou s korporací spolupracovat.

Podle globálního výzkumu společnosti, v rámci kterého vyzpovídala 10 tisíc respondentů, právě slovo „normální“ pro popis vlasů nebo pleti mělo na 70 % respondentů negativní efekt a téměř polovina si použitím tohoto slova u produktu přišla vyloučená. I to uvádí korporace jako důvod k velké změně.

„Uvědomujeme si, že odebrání slova ‚normální‘ z našich produktů a našich balení problém nezmění, ale je to důležitý krok vpřed,“ uvádí ředitel kosmetické sekce Unileveru Sunny Jain.

Popisek „normální“ tak bude odstraněn minimálně z 200 produktů na vlasy i pokožku. Nahrazen bude jinými, více inkluzivními pojmy. Například šampon pro „šedivé vlasy“. Korporace se také ve svém portfoliu zboží zaměří na využívání „přírodních a přírodně rozložitelných ingrediencí“.

Společnost tak usiluje o to, aby se stala etičtější a více inkluzivní značkou, která reaguje na aktuální společenské otázky a ochranu životního prostředí. Uvádí také, že svým „aktivistickým marketingem“ a strategií stát se do roku 2039 korporací s neutrální uhlíkovou stopou se snaží nalákat další klienty.

Přesto budí kroky této společnosti v některých částech světa kontroverze. Naposledy v Jihoafrické republice u produktů značky TRESemmé. Na sociálních sítích vyvolaly vlnu nevole fotografie černošky s popisem jejích vlasů jako „suchých a poškozených“ a na druhé straně spektra fotky bělošky s popisem jejích vlasů jako „normálních, jemných a nadýchaných“.

Pozdvižení v loňském roce způsobil i zesvětlovací krém na indickém trhu. Ten byl původně prodáván pod značkou „Fair and Glow“ tedy „Světlý a zářivý“. Na základě kritiky, že název odkazuje na předem stanovený standard krásy, se značka přejmenovala na „Glow and Lovely“ tedy „Zářivý a půvabný“. Produkt, který je sám pro některé lidi kontroverzní, jelikož podle kritiků podporuje diskriminaci, se na indickém trhu prodává dál. Unilever jeho prodej komentuje tím, že se „nejedná o zesvětlovací produkt“.

Velcí hráči na poli stále rychleji se rozvíjejícího kosmetického byznysu se snaží v rámci svých strategií oslovit další zákazníky v době, kdy se objevují kosmetické společnosti, které inkluzi všech etnik, ale i tělesných proporcí propagují od svého začátku a získávají tak fanoušky na celém světě. Jednou z průkopnicí je například kosmetická značka Fenty Beauty americké zpěvačky a podnikatelky Rihanny.

Reklama

Doporučované