Hlavní obsah

Slunečnice jako symbol. Nizozemský král odhalil pomník obětem letu MH17

V Amsterodamu postavili památník obětem tragédie letu MH17Video: AP

 

Reklama

Odhalení památníku se zúčastnil nejen král, ale i více než dva tisíce pozůstalých po obětech z Nizozemska i ze zahraničí - například z Austrálie, Malajsie, Británie či Německa. Památník vznikl díky veřejné sbírce.

Článek

Tři roky po sestřelení letadla malajsijských aerolinek nad východní Ukrajinou dnes nedaleko Amsterodamu odhalili památník věnovaný obětem této tragédie. Kromě stovek pozůstalých se ceremonie zúčastnil také nizozemský král Willem-Alexander s manželkou, informoval list De Telegraaf. Mezi 298 oběťmi letu MH17 bylo 196 Nizozemců.

Část památníku tvoří objekt připomínající oko, které hledí k nebi. Kovová deska, jež oko z jedné strany chrání, by podle autorů měla časem zrezivět jako symbol pomalého vývoje žalu pozůstalých. Součástí památníku je také 298 stromů různých druhů zasázených ve tvaru smuteční stužky, které mají podle listu De Volkskrant představovat naději a život. Každá z obětí má u „svého" stromu tabulku se jménem. Kolem pamětního lesíku budou každý červenec kvést slunečnice. Část z nich zasadili právě během dnešní ceremonie. Na slunečnicová pole na východní Ukrajině dopadla totiž část trosek sestřeleného letadla malajsijských aerolinek.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů došel k závěru, že letadlo na cestě z Amsterodamu do malajsijské metropole bylo sestřeleno z oblasti kontrolované proruskými povstalci raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska. Moskva zapojení do bojů na východě Ukrajiny stejně jako podíl na katastrofě letu MH17 dlouhodobě popírá.

Nizozemsko minulý měsíc prohlásilo, že lidé odpovědní za sestřelení letadla by měli být souzeni nizozemským soudem podle zákonů země. Žádné jméno podezřelých osob ale prozatím zveřejněno nebylo. Rusko zablokovalo v roce 2015 snahu zřídit za účelem stíhání viníků této katastrofy mezinárodní tribunál.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Kyjevě uvedl, že jeho země truchlí za oběti tragédie letu MH17 a věří, že pachatelé útoku se dostanou před soud.

Reklama

Doporučované