Hlavní obsah

Zvítězíme nad pandemií i terorismem. První slova prezidenta Bidena

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden složil slib a stal se 46. americkým prezidentem.

Reklama

Joseph Robinette Biden mladší se stal 46. prezidentem Spojených států amerických. Viceprezidentkou, poprvé v historii žena, se stala Kamala Devi Harrisová.

Článek

„Demokracie zvítězila,“ řekl v prvním prezidentském projevu Joe Biden. Středeční inaugurační den popsal jako „den Ameriky a den demokracie“. Ve smířlivých slovech dal důraz na to, že chce být prezidentem všech Američanů, ať už pro něj v listopadových volbách hlasovali, nebo ne.

Biden zmínil podle něj největší problémy současných USA. „Národ se musí postavit nadřazenosti bílé rasy,“ řekl a zařekl se, že „sen o spravedlnosti neustoupí“.

Inaugurační den sledujeme v online reportáži:

Ve svých prvních prezidentských slovech poslal vzkaz i do zahraničí. „Napravíme naše spojenectví, znovu se spojíme se světem, ne abychom řešili výzvy včerejška, ale i ty dnešní a zítřejší,“ řekl. Narážel tak na politiku svého předchůdce Trumpa, který vládl s heslem „America First“ (Amerika na prvním místě).

Do projevu zařadil také výzvu k tiché modlitbě za oběti koronavirové pandemie. „Smrtící virus musíme porazit společně, společně!“ zdůraznil několikrát Biden. Slíbil také, že jeho administrativa porazí domácí terorismus.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Bidenovi se bezprostředně po přísaze objímají.

Lady Gaga, J. Lo a zástupci Senátu

Podívaná začala ještě před samotným začátkem slavnostní ceremonie. U západního křídla amerického Kapitolu se sešli bývalí prezidenti Spojených států – George Bush mladší se svou ženou Laurou, Bill Clinton a Hillary Clintonová i Barack Obama s bývalou první dámou Michelle.

Novináři i ostatní uživatelé Twitteru horečně vypisovali ódy na outfit Michelle Obamové. Stejně jako „Madam Vice President“ Harrisová zvolila monochromatický oděv v odstínu fialové. Ta má mnoho významů, mimo jiné se v souvislosti s ní mluví o výhledu do budoucnosti a pokoře.

+14

Harrisová před začátkem inaugurace neskrývala radost, po příchodu po boku svého manžela Douglase Emhoffa, historicky prvního „druhého gentlemana“, se zdravila s přítomnými lidmi. Se svým předchůdcem, bývalým viceprezidentem Mikem Pencem, ovšem mnoho slov neprohodila.

Největší potlesk a jásot se v publiku, jehož počet byl kvůli koronavirové pandemii i bezpečnosti omezený, spustil samo sebou po příchodu prezidenta Joea Bidena. K řečnickému pultu přistoupila senátorka Amy Klobucharová, aby na úvod řekla pár slov. „Před dvěma týdny zneuctil dav toto místo. Toto je den, kdy se naše demokracie musí znovu zrodit z popela,“ dotkla se Klobucharová nedávného útoku příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol.

Vystřídal ji poté její kolega ze Senátu, republikán Roy Blunt, který zmínil jemně padající sníh, který dokreslil atmosféru slavnosti.

Na inauguraci zazněla ještě před složením přísah viceprezidentky i prezidenta americká hymna, kterou zazpívala popová zpěvačka Lady Gaga. Ta přišla v extravagantním obleku s mohutnou sukní. Po jejím vystoupení složila viceprezidentka Harrisová inaugurační přísahu, Bibli držel její manžel Emhoff.

Po hudební vložce, kterou zajistila zpěvačka Jennifer Lopez s písní This Land is My Land, do níž propašovala španělsky vzkaz, že „spravedlnost je pro všechny,“ už došlo na přísahu samotného prezidenta Spojených států.

Ten s rukou na Bibli, již držela jeho žena Jill, odříkal čelem k šéfovi Nejvyššího soudu Johnu Robertsovi krátký text: „Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit ústavu Spojených států.“ A právě v tento moment se stal novým prezidentem USA.

Poznámka: Původní titulek jsme změnili, protože použil překlad sousloví „white supremacy“ v nepřesném kontextu.

Reklama

Doporučované