Hlavní obsah

Smíte použít hrubou sílu, vzkázal Sísí armádě. Chce zabezpečit Sinaj

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí povolil armádě užití hrubé síly. Chce obnovit stabilitu Sinajského poloostrovaVideo: AP

 

Reklama

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nařídil armádě, aby obnovila bezpečnost v severní Sinaji. Hlavní velitel ozbrojených složek dostal na vyřešení situace tři měsíce, během kterých má povoleno užití i hrubého násilí.

Článek

Jen několik dní poté, co teroristé spáchali nejhorší útok v dějinách země, rozhodl egyptský prezident Sísí, že během následujících tří měsíců musí být obnovena rovnováha na Sinajském poloostrově.

V řeči adresované publiku muslimských kleriků prezident prohlásil, že sdělil veliteli ozbrojených sil toto: „Zodpovídáte za to, aby byla v nadcházejících třech měsících na Sinaji zajištěna bezpečnost a stabilita.” Jednotky můžou vyřešit situaci i za cenu užití hrubé síly.

24. listopadu zaútočilo 30 ozbrojenců na mešitu v malém sinajském městě západně od města Al-Aríš. Teroristé zastřelili více než 300 lidí, včetně sedmadvaceti dětí, a přes 100 zranili. K zodpovědnosti za útoky se dosud nepřihlásila žádná skupina, ačkoliv úřady uvádějí, že někteří z útočníků zdvihali nad hlavu černý prapor Islámského státu.

Egyptská armáda hned v pátek zahájila v odvetě za hrůzný zločin letecké údery na cíle radikálů v horách v okolí Bir al-Abdu. V sobotu pak oznámila zničení několika vozidel, která byla při útoku použita, a zabití neupřesněného počtu prchajících teroristů. Letadla podle vojáků rovněž zničila několik základen radikálů.

Reklama

Doporučované