Hlavní obsah

Smuteční salvy i sliby věrnosti Castrovým ideálům. Kubánci se loučí se svým vůdcem

Veřejnost se loučí s Fidelem Castrem.

 

Reklama

V neděli ráno proběhne v rodinném kruhu na hřbitově Svaté Ifigenie v Santiagu Castrův pohřeb.

Článek

Kubánci se mohou do úterý loučit se zesnulým vůdcem Fidelem Castrem v monumentálním památníku národního hrdiny José Martího na havanském náměstí Revoluce. Poté se urna s Castrovým popelem vydá na cestu na východ země, kterou ukončí v sobotu v Santiagu de Cuba.

Vláda Kubánce vyzvala, aby v rámci uctění Fidelovy památky podepisovali prohlášení o věrnosti Castrovým ideálům a socialismu a o ochotě za tyto ideály bojovat. Castro zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let a hned v sobotu bylo jeho tělo zpopelněno.

Havanu i Santiago čeká 21 dělostřeleckých salv, jejichž odpálení je naplánováno na 09:00 místního času (15:00 SEČ). Poté až do 18:00 místního času každou hodinu zazní jedna salva. Od úterý do soboty bude přes den dělostřelba v hodinovém taktu pokračovat a v neděli vojáci podle agentury EFE opět vypálí 21 salv.

Ačkoli vzpomínkové akty formálně začínají dneškem, vlajky na ostrově jsou již od soboty staženy na půl žerdi. V rámci devítidenního státního smutku, který vyvrcholí v neděli, jsou zrušeny koncerty i sportovní klání, zavřené jsou diskotéky a platí zákaz prodeje alkoholu.

Pouť k začátku revoluce

Pieta v Havaně vyvrcholí v úterý, kdy je na náměstí Revoluce plánováno velké shromáždění a mše. Poté urnu čeká 900 kilometrů dlouhá pouť do Santiaga, která potrvá čtyři dny. Cesta bude v opačném směru kopírovat Fidelovo revoluční tažení ze Santiaga do Havany v roce 1959.

Další pietní akt je ohlášen na sobotu na santiagském náměstí Antonia Maceoa, bojovníka za kubánskou nezávislost. Smutek uzavře v neděli ráno pohřeb na hřbitově Svaté Ifigenie v Santiagu. Předpokládá se, že pohřeb se uskuteční v úzkém kruhu bez účasti oficiálních delegací.

Připomeňte si ve videu život Fidela Castra:

Státní televize, rozhlas a noviny připomínají Castrovy projevy, rozhovory a cesty do zahraničí, nechybějí ani vzpomínky od předních kubánských činitelů.

„Je zde cítit skutečné truchlení, nejde o žádnou formálnost, okázalost či divadlo pro okolí," prohlásil v televizi někdejší dlouholetý předseda kubánského parlamentu Ricardo Alarcón.

Ne všichni na Kubě ale smrt Fidela využívají k rozjímání a k pietě. Jistý dvacetiletý student citovaný agenturou AP prohlásil, že volno chce využít raději k přípravě na závěrečné zkoušky. Skonu dlouholetého vůdce využívají i prodejci novin, kteří sobotní vydání oficiálního komunistického listu Granma s oznámením o úmrtí nabízejí turistům podle stanice France24 v přepočtu za 250 korun. To je 250násobek běžné ceny, která činí jedno peso.

Soustrast vyjadřují i zahraniční státníci, kteří mají možnost podepsat se na kubánských ambasádách do kondolenčních knih. Učinit tak přislíbil například irský prezident Michael Higgins.

Třídenní smutek za Castra vyhlásila komunistická Severní Korea, která v zemi stáhla vlajky na půl žerdi. K takové poctě zesnulého cizího státníka Pchjongjang přistoupil poprvé od roku 2004, kdy KLDR podobnou pietou uctila palestinského vůdce Jásira Arafata.

Co bude s Kubou po smrti Fidela Castra? Pusťte si video:

Video: Pavel Cyprich

Reklama

Související témata:

Doporučované