Hlavní obsah

Kuba truchlí nad Castrovou smrtí. Zakázán je prodej alkoholu, koncerty i svatby

 

Reklama

Na Kubě platí do 4. prosince státní smutek. V tento den proběhne Castrův pohřeb.

Článek

Kuba truchlí nad smrtí svého bývalého prezidenta Fidela Castra, který zemřel v noci na sobotu ve věku 90 let. Vláda oznámila, že pohřeb se bude konat 4. prosince v Santiagu de Cuba po čtyřdenním průvodu napříč celou zemí. Castrovy pozůstatky již byly zpopelněny a v zemi platí státní smutek. Úřady zakázaly prodej alkoholu, zrušeny byly koncerty i svatby a vlajky jsou spuštěny jen na půl žerdi. Dnešní den budou provázet velká shromáždění na havanském náměstí Revoluce, která uctí památku někdejšího vůdce místních komunistů.

„Fidel nezemřel, protože lidé jsou Fidel,” křičel podle agentury Reuters studentský vůdce Havanské univerzity, kde Castro studoval na přelomu 50. a 60. let právo. „Já jsem Fidel,” dodal a ostatní se k němu přidali. Po oznámení Castrovy smrti byl v ulicích Havany klid.

„Všichni tady jsou smutní. Lidé si sice nadále hledí svého, ale jsou smutní. Já také truchlím pro svého vůdce, vážně jsem to nečekala,” citovala agentura Reuters profesorku Anaidu Gonzalesovou.

Ze světa přicházejí rozdílné reakce: Zatímco především levicově orientovaní latinskoameričtí státníci hovoří o odchodu přítele a revolucionáře, kubánský exil Castrův skon vítá jako předzvěst demokratických změn.

Kubánská vláda nyní musí zvládnout situaci, kdy země čelí nové nejistotě týkající se velmi důležitých vztahů Kuby se Spojenými státy. Komunistická vláda opatrně přijala jejich zlepšení za vlády prezidenta Baracka Obamy a s tím související příliv amerických návštěvníků. Nyní se mnozí obávají, že nově zvolený prezident Donald Trump tento trend zvrátí.

Co bude s Kubou po smrti Fidela Castra? Pusťte si video:

Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované