Hlavní obsah

Smutek lidí je upřímný, není to Severní Korea. O smrti krále s Češkou žijící v Thajsku

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Češka žijící v Thajsku popisuje, jak vypadá první den státního smutku a co se s Thajskem bude dít dál, video: Anita Baselová.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Thajsko zahalila černá, truchlí nad úmrtím svého krále. Smutek bude držet rok.

Článek

Thajci truchlí nad smrtí svého krále Pchúmipchona Adundéta, který ve čtvrtek zemřel ve věku 88 let.

„Thajského krále milovali jako vlastního otce, vnímají ho jako poloboha, jsou z jeho úmrtí zničeni," říká Kristýna Vacková, která už dlouhou dobu žije v Thajsku.

„Thajci jsou upřímně smutní, nikdo je nenutí, aby brečeli, aby byli v černé. Není to například jako v Severní Koreji," popisuje vztah poddaných ke svému vůdci.

Úřady vyhlásily na pátek volno a rok bude platit státní smutek. „Prvních třicet dní se nebude prodávat alkohol, bary i restaurace budou zavřené. Zruší se i festivaly," dodává.

Velvyslanectví v Bangkoku, včetně českého, vydala v souvislosti s královým úmrtím doporučení pro turisty a další cestující, aby „respektovali toto období smutku a dbali na přiměřené oblečení a chování na veřejnosti s ohledem na thajský národ".

Ulice jsou plné lidí oděných v černé, zdroj: Helen Manita.

Pchúmipchon Adundét byl nejdéle působícím panovníkem na světě: Na trůnu byl 70 let. U svých poddaných se těšil nesmírné úctě a oblibě a u politiků měl velkou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V zemi, kde se za jeho panování vystřídalo 26 vlád, byl považován za osobnost zajišťující stabilitu a jednotu.

Mnozí Thajci se nyní obávají budoucnosti země, kterou od převratu v roce 2014 řídí vojenská junta. Premiér Prajutch Čan-Oča ve čtvrtek prohlásil, že prioritou je teď bezpečnost Thajska a po celé zemi nechal rozmístit další vojáky. Ti byli dnes vidět v centru Bangkoku na každém kroku - u vládních úřadů, na kontrolních stanovištích i na křižovatkách.

Na vůz převážející tělo thajského krále čekaly v ulicích davy lidí.

Novým panovníkem se má stát králův jediný syn, čtyřiašedesátiletý korunní princ Mahá Vatčirálongkón, který ale nepožívá stejné úcty jako jeho otec. Princ prohlásil, že bude truchlit společně s thajským lidem. Otázky oficiálního nástupnictví nechá na pozdější dobu, až ho parlament vyzve, aby se ujal trůnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované