Hlavní obsah
Online

Vojtěch rozhodne o plošných opatřeních pro celou republiku

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

V Česku v úterý přibylo 212 nově potvrzených případů. To je nejvyšší číslo od konce června. Počet aktuálně nemocných osob pak podle údajů Ministerstva zdravotnictví poprvé od začátku pandemie překročil v ČR 5000.

Článek

Nejdůležitější události posledních hodin:

Pokud se situace do pátku nezlepší, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rozhodne o nových plošných opatřeních pro celou republiku.

V Česku se chystá semafor, který jednotlivá místa označí podle stupně přísnosti přijatých opatření. Bude mít čtyři stupně - bílou, žlutou, oranžovou a červenou.

Od začátku března, kdy byl nový koronavirus v Česku zachycený poprvé, onemocnělo už 14 324 lidí. Přes 8900 z nich se už z nemoci uzdravilo, dalších 360 pacientů s koronavirem zemřelo.

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 24 nakažených na 100 000 obyvatel. V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů vrátí roušky.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100 000 obyvatel zhruba 60 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 38 případů na 100 000 obyvatel.

V prodejně rychlého občerstvení McDonald’s v Kladně byl na začátku týdne potvrzen covid-19 u jednoho zaměstnance. Po desinfekci je restaurace už otevřená.

  • V dačické nemocnici platí od čtvrtka zákaz návštěv

    V dačické nemocnici bude od čtvrtka zákaz návštěv. Souvisí s narůstajícím počtem případů koronaviru v okresech Jindřichův Hradec a Jihlava. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

  • Pokud se bude nákaza šířit, přijdou plošná opatření

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch podle šíření nákazy do pátku rozhodne, zda přijdou na řadu opět plošná opatření. Nezavíraly by se však provozovny. Na příští týden si pozval ředitele všech krajských hygienických stanic a bude s nimi jednat o jejich fungování. Ministr to uvedl po večerním jednání s premiérem Andrejem Babišem.

  • V Alzheimercentru Jihlava má covid pět klientů a čtyři pracovníci

    V Alzheimercentru Jihlava potvrdily testy onemocnění covidem-19 u pěti klientů a čtyř zaměstnanců. Na dotaz ČTK informace z centra potvrdil Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě. Doplnil, že testovaní budou i další obyvatelé a pracovníci domova. „Budou plošně testovaní. Dohromady to bude 150 odběrů,“ uvedl Kos.

  • Ve firmě v Novém Jičíně se testuje

    Ondřej Činčura sdělil za společnost Varroc Lighting System, že v firma ve čtvrtek zahájí plošné týdenní testování všech zaměstnanců v závodě Nový Jičín. Ve firmě bylo dosud potvrzeno 35 případů nákazy - 34 v Novém Jičíně a jeden v Rychvaldě na Karvinsku. První případ odhalilo pravidelné testování pendlerů.

    „Dodatečně bude otestováno dalších cca 1500 zaměstnanců v závodě v Novém Jičíně. O plošném testování zaměstnanců v dalších lokacích Varroc Lighting Systems bude rozhodnuto v návaznosti na výsledky testování v Novém Jičíně,“ uvedl Činčura.

  • V Praze přibylo za 24 hodin 42 nových případů

    V Praze za posledních 24 hodin k 18:00 přibylo 42 potvrzených případů nemoci covid-19, informovala dnes v podvečer na svém webu pražská hygienická stanice. V předchozích třech dnech činil nárůst kolem 20 případů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je za nárůstem ohnisko v jednom z pražských nočních klubů, řekl dnes novinářům. Dosud se v hlavním městě podle hygieniků koronavirem nakazilo 2691 lidí, 1897 se vyléčilo a 104 zemřelo.

  • Covid je v dalších moravskoslezských zdravotnických zařízeních

    Hygienici dnes zaevidovali onemocnění covid-19 v některých moravskoslezských zdravotnických zařízeních, například jedna nakažená je v Psychiatrické nemocnici v Opavě, dva v Bohumínské městské nemocnici a jeden v Městské nemocnici Ostrava. Ohnisko našli také ve florbalovém klubu na Opavsku a testováním pendlerů i v dalších firmách. Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě o tom informovala na svých internetových stránkách.

  • Na krajský úřad Vysočiny mohou lidé jen v rouškách

    Na krajský úřad Vysočiny v Jihlavě budou lidé od čtvrtka znovu chodit v ochranných rouškách. Povinnost mít zakrytá ústa a nos bude platit v hlavní budově úřadu v Žižkově ulici i v jeho detašovaných pracovištích ve městě. Roušku budou nosit také zaměstnanci úřadu, pokud přicházejí do přímého kontaktu s klienty. K opatřením kraj přistoupil kvůli zhoršení epidemiologické situace v regionu. Vyplývá to z jeho dnešní tiskové zprávy.

  • Vojtěch se obrátil na své epidemiology

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že nechal současný nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem posoudit u svého epidemiologického týmu. Jeho stanovisko pak chce přednést příští pondělí vládě.

    „Požádal jsem epidemiologickou skupinu pod vedením pana docenta (Rastislava) Maďara, aby mi k tomu dali své stanovisko. Vnímáme to, že nárůsty tady jsou, proto chci, aby se epidemiologové vyjádřili k tomu, jestli je namístě zavést nějaká opatření,“ dodal ministr. Stanovisko odborníků v pondělí předloží vládě.

    I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru ministr nepovažuje současnou situaci za druhou vlnu epidemie.

  • Vojtěch chystá semafor pro Česko

    Příští týden chce ministerstvo zdravotnictví představit semafor, který by měl ulehčit orientaci v opatřeních, která platí v jednotlivých krajích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to řekl v rozhovoru pro CNN Prima News.

    Toto rozdělení na epidemiologické stupně už ministerstvo slibuje řadu týdnů. Naposledy o něm mluvil na sněmovním výbiru pro zdravotnictví ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v polovině měsíce.

    Semafor má mít 4 stupně – bílá (0), zelená (1), oranžová (2), červená (3). Každá barva bude obsahovat rámcová opatření - například nošení roušek, omezení hromadných akcí, příprava covidových jednotek v nemocnicích.

    „Je tam klasický semafor. Tak aby to nebylo příliš komplikované. Je tam bílá – nula – situace klidná, stupeň jedna, který je v barvě zelené, pak oranžová a pak červená. Tak aby to bylo srozumitelné a pochopitelné. Ty stupně se budou věnovat právě třeba přípravě nemocnic, kdy mají nemocnice začít reprofilizovat lůžka, připravovat nějaké covidové jednotky a podobně, tak i krajských hygienických stanic při nastavování protiepidemických opatření tak, aby to bylo srozumitelné pro občany,“ uvedl pro televizi Vojtěch.

  • Otázka pro Babiše: Je epidemie pod kontrolou?

    S rostoucími čísly ve statistice koronavirové nákazy byl dnes konfrontován premiér Andrej Babiš. Na tiskové konferenci po jednání Národní ekonomické rady vlády mu reportérka Seznam Zpráv položila otázku: Je epidemie pod kontrolou?

    Premiér mimo jiné uvedl, že se dnes sejde s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Z jeho dalšího vyjádření k otázce vybíráme:

    „Hygiena tvrdí, že to má pod kontrolou, nemám důvod jim nevěřit. Vytrasovali tu diskotéku v Praze, kde byli lidé ze všech krajů. Ano, funguje to.

    K situaci v Karviné:

    „Mně vadí hlavně to, že v Moravskoslezském kraji nezafungovala koordinace mezi hygienou a krajem…

    Řeknu Vojtěchovi, aby si vybudoval vlastní testovací kapacity. Není možné, aby si soukromé laboratoře určovaly, koho testovat budou a koho ne.“

    O chytré karanténě:

    „Chytrá karanténa funguje, je to to trasování. Jenže my máme 14 nezávislých krajských hygieniků pod státní službou. Ministr je nemůže řídit. Dneska vláda už neřeší koronavirus. Sleduje to, ale neřeší. Je to důležité, ale už máme strukturu, jak tomu čelit.“

    O rostoucích číslech nákazy:

    „Klíčové je, kolik lidí v souvislosti s koronavirem umírá - a v tomto ohledu je vše pod kontrolou.“

  • V McDonald’s v Kladně byl případ covidu,11 lidí je v karanténě

    V prodejně rychlého občerstvení McDonald’s v Kladně byl na začátku týdne potvrzen covid-19 u jednoho zaměstnance. Jedenáct lidí je v karanténě. Restauraci během dočasného uzavření vydezinfikovala profesionální služba a od úterka znovu funguje, řekli dnes ČTK mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová a za McDonald’s Adam Rapák.

    „O znovuotevření této restaurace bylo rozhodnuto na základě konzultace s hygienickou stanicí,“ uvedl Rapák. Podle Šalamunové jsou lidé z karantény testováni, výsledky by měly být k dispozici v pátek, podle nich případně hygienici určí další opatření.

  • Nemocnice v Jindřichově Hradci preventivně zakázala návštěvy

    V okrese Jindřichův Hradec, kde hygienici zaznamenali v úterý osm nových případů koronaviru, je epidemiologicky situace klidná. Ve třech ze zmíněných případů jde o pendlery, v dalších o přenos v rodinách. Nemocnice v Jindřichově Hradci zakázala ode dneška návštěvy. Vyšší počet případů čekají jihočeští hygienici kvůli tomu, že v kraji je na dovolené mnoho Čechů, nejvíc na Šumavě.

    „U nás to není žádná vážná situace, není to zvýšený výskyt, máme 229 nemocných od začátku, aktuálně 30 pozitivních. To je klidná epidemiologická situace,“ řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

  • Ve Vlčnově přibylo pět nakažených, covid-19 tam má 26 lidí

    Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku přibylo od úterního rána pět lidí, u nichž testy potvrdily onemocnění covidem-19. Hygienici evidovali k dnešní deváté hodině ranní v obci 26 pozitivně testovaných, řekla ČTK Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje. Ve Vlčnově platí od soboty zpřísněná hygienická opatření.

    Nákaza se v obci zhruba s 3 000 obyvateli objevila minulý týden, kdy ji testy prokázaly u osmi lidí. O nárůstu o 12 nakažených informovali hygienici v pondělí odpoledne, postupně přibývají další pozitivně testovaní.

    „Všechny tyto osoby byly v užším kontaktu. Z epidemiologického hlediska se jednalo o očekávaný nárůst počtu onemocnění vzhledem k rizikovosti kontaktu. V současné době nebylo zaznamenáno další ohnisko ve Vlčnově,“ uvedla Ševčíková.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo 50 lidí s koronavirem

    V Moravskoslezském kraji přibylo od úterní aktualizace dat 50 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to méně než o den dříve. Celkem už se od počátku pandemie nakazilo 4 132 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, které ráno zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

    Největší přírůstek znovu připadá na Karvinsko, kde nárůst představuje polovinu z celkových nových případů, následuje Frýdecko-Místecko a Ostrava. V dalších okresech regionu nové případy nejsou nebo je nárůst minimální.

    „V našem kraji se situace příliš nezměnila i přes plošné testování v OKD. To však neznamená, že to je dobré. Poklesl počet hospitalizovaných,“ uvedl ke statistice hejtman.

  • Kvůli oslavě v pražském nočním klubu je 59 nemocných, včetně fotbalistů

    120 osob v karanténě, 59 nemocných. Taková je podle pražské hygienické stanice bilance oslavy v nočním klubu na Praze 2. Mezi nakaženými mají figurovat taky fotbalisté rezervních týmů Bohemians, Sparty a Dukly.

  • Nově nakažených v Česku je za úterý přes dvě stovky

    Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku stoupl v úterý o 212, což je podle ČTK nejvíce od 28. června. Aktuálně nemocných tak poprvé od začátku epidemie evidujeme přes 5 000, konkrétně jich je 5 046.

    V ČR včera podle ministerstva zdravotnictví provedli 5 785 testů. Počet obětí covidu-19 v naší zemi se zatím zastavil na čísle 360.

Reklama

Hlavní zprávy