Hlavní obsah

Snad se jen stala chyba, píší Zaorálkovi nahněvané matky umělkyně

Foto: Ministerstvo kultury

Z programu COVID Kultura bude možné poskytnout příspěvek na marně vynaložené výdaje, které vznikly v souvislosti se zrušenými nebo přesunutými akcemi a kontinuální činností v kultuře.

Reklama

Druhá výzva programu COVID Kultura má pomoci podnikatelům v oblasti kultury a umělcům, kteří přišli o výdělky. Nastavení podmínek ale kritizují matky umělkyně, na které se kvůli čerpání rodičovského příspěvku podpora nevztahuje.

Článek

Všichni ti, kdo vykonávají umělecké či odborné technické profese v kultuře, mohou žádat o jednorázový příspěvek od státu ve výši 60 000 korun. Jak už tomu ale bývá, existují nějaké výjimky.

Právě ty rozhněvaly matky, které i na rodičovské pracují například jako tanečnice nebo herečky v divadle.

Podmínkou čerpání příspěvku je totiž to, že žadatelé nemají žádný jiný příjem než z umělecké činnosti. A rodičovský příspěvek (či starobní důchod) se započítávají. Rodiče, kteří vykonávají umělecké povolání a přitom pobírají rodičovský příspěvek, tedy nemají na podporu nárok.

„Jsme profesionální herečky/tanečnice. Platíme daně, sociální a zdravotní pojištění a běžně jsou naším hlavním zdrojem obživy honoráře za odehraná představení v divadlech. Fungujeme jako OSVČ a nejsme zaměstnankyně divadel, v nichž hostujeme. Máme malé děti a pobíráme rodičovský příspěvek ve výši 7 600 Kč měsíčně. Připadá nám absurdní – a doufáme, že se při nastavování podmínek stala chyba – že se na nás jako na matky pobírající rodičovský příspěvek tato kompenzace nevztahuje,“ stojí v dopise adresovaném pro ministra kultury Lubomíra Zaorálka.

Za autorky je podepsaná trojice matek umělkyň Halka Jeřábek Třešňáková, Miřenka Čechová a Anna Schmidtmajerová. Dopis byl na Ministerstvo kultury odeslán v neděli.

„Své děti milujeme a i z toho důvodu jsme se rozhodly nepřerušit jako matky svou profesní činnost, a být tak svým dětem vzorem ve vlastní soběstačnosti. Je velmi nespravedlivé, že zrovna my na kompenzaci nemáme nárok,“ píše se dál v dopise.

500 korun na den

Ministerstvo kultury Seznam Zprávám potvrdilo, že dopis adresovaný ministru Zaorálkovi jim přišel. „Náš dotační program COVID Kultura (nyní jeho 2. výzva) je určen těm, kteří v současné době nemají žádné příjmy,“ potvrdila nejprve tisková mluvčí ministerstva Michaela Lagronová, že se na ně příspěvek opravdu nevztahuje.

Vzápětí ale dodala, že se Zaorálek snaží najít způsob, jak i těmto rodičům z řad umělců pomoci.

„Protože situaci žen, které dopis psaly, chápeme, otevřeli jsme toto téma pomoci i jim v pondělí na jednání s Ministerstvem financí,“ uvedla Lagronová a odkázala na jednán„í o kompenzačním bonusu, který vláda schválila minulý pátek. Ten by mohly čerpat i umělkyně a umělci pobírající rodičovský příspěvek.

„V jeho rámci (jak nám v pondělí Ministerstvo financí potvrdilo) by bylo možné poskytnout příspěvek právě i ženám/mužům, kteří jsou OSVČ a vykonávají uměleckou profesi. Podmínkou by pro ně pak bylo, aby většinu jejich měsíčního příjmu činila právě ta umělecká činnost,“ vysvětluje Lagronová ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

„Než bude možné tento kompenzační bonus z dílny Ministerstva financí začít vyplácet (finanční úřady), musí ho ještě tento týden schválit Poslanecká sněmovna,“ dodalo Ministerstvo kultury.

Pro matky pobírající rodičovský příspěvek by se tak mohlo jednat o jakousi náhradu dotačního programu COVID Kultura. Kompenzační bonus by měl činit 500 Kč za den po dobu trvání nouzového stavu.

„Jako herečka odehraji měsíčně v různých divadlech v průměru deset představení, a vydělám tak cca 30 000 Kč. Zaplatím zdravotní a sociální pojištění a uložím si určitou částku na daně, které platím jednou za rok. Z toho, co mi zbude, platím nájem, stravu pro sebe a dítě a ostatní nutné potřeby,“ popisuje herečka, o jakou výši příjmu každý měsíc přichází.

Z druhé vlny programu COVID Kultura budou moci do konce roku žádat podnikatelé v kultuře i jednotlivci v uměleckých a odborných umělecko-technických profesích. Mohou získat jednorázově 60 000 korun. Firmám bude možné hradit náklady až do deseti milionů korun. V programu je 750 milionů korun. Žádosti se budou podávat přes informační systém dostupný zde.

Podmínky čerpání

Žádat mohou umělci a odborné technické profese v oblasti živého umění, kteří jsou OSVČ a nejsou na hlavním zaměstnaneckém poměru (např. pedagogická činnost, zaměstnání v divadle). Podpora se vztahuje na OSVČ (IČ/DIČ) na hlavní samostatnou výdělečnou činnost nebo OSVČ v souběhu s vedlejším zaměstnaneckým poměrem (popř. práce na autorskou smlouvu). Žadatel nesmí pobírat starobní důchod či příspěvek na mateřskou/rodičovskou dovolenou (tj. vykázaná činnost nesmí být jako vedlejší zdroj příjmů). Další podrobnosti najdete zde.

Z programu bude možné poskytnout příspěvek na marně vynaložené výdaje, které vznikly v souvislosti se zrušenými nebo přesunutými akcemi a kontinuální činností v kultuře. Týká se to subjektů, jako jsou divadla, hudební kluby, odborné technické profese, ale i neziskových organizací, které profesionálně podnikají v kultuře.

Reklama

Doporučované