Hlavní obsah

Snowden může v Rusku zůstat. Země mu dala neomezené povolení k pobytu

Foto: Profimedia.cz

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Reklama

Rusko udělilo bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi povolení k pobytu na neomezenou dobu. Američan zatím neuvažuje o tom, že by požádal o ruské občanství.

Článek

Snowdenovi původně vypršelo povolení k pobytu v Rusku na konci dubna. Vzhledem k pandemii covidu-19 bylo prodlouženo automaticky do června, kdy si Snowden zažádal o jeho obnovení. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na Snowdenova právního zástupce Anatolije Kučerenu.

Edward Snowden je bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). V roce 2013 zveřejnil utajované informace tajných služeb, jež mimo jiné dokládaly, že rozvědky sbíraly telefonní záznamy týkající se milionů Američanů.

Dlouholetý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Ústřední zpravodajské služby (CIA) před sedmi lety zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Podle serveru WikiLeaks byli terčem odposlechů NSA i evropští státníci včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

V září americký odvolací soud rozhodl, že program masového sběru dat o telefonních hovorech Američanů, který realizovaly americké tajné služby a na který před sedmi lety upozornil Edward Snowden, nebyl v souladu se zákonem. Došel také k závěru, že šéfové amerických tajných služeb lhali veřejnosti, když před ní tento program obhajovali, informovala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump už v srpnu připustil, že o milosti pro Snowdena uvažuje. Předtím v rozhovoru s listem New York Post řekl, že si „spousta lidí myslí“, že se Spojené státy ke Snowdenovi nechovají „férově“.

Proti případnému udělení milosti Snowdenovi se jednoznačně staví americký ministr spravedlnosti William Barr. Ten v srpnovém rozhovoru s agenturou AP uvedl, že Snowden je podle něj zrádce, který ohrozil americkou bezpečnost.

Za vyzrazení těchto informací je Snowden v USA obviněn ze špionáže a krádeže, za což mu hrozí přes 20 let vězení. Od roku 2013 se před americkou justicí ukrývá v Rusku, které mu po jeho útěku ze Spojených států udělilo azyl.

Reklama

Související témata:

Doporučované