Hlavní obsah

Sobí lid ničí moderní doba. Kvůli povinné školní docházce se musí stěhovat z tajgy do měst

Kultura etnika je v ohrožení kvůli modernímu vzdělání.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Kvůli povinné školní docházce dětí od osmi let se členové kočovného kmene musí z tajgy v severním Mongolsku stěhovat do vesnic. Dhukové, kteří mají svůj specifický jazyk jménem tuvan, jsou nuceni naučit se mongolsky, a tak zapomínají svůj původní jazyk.

Článek

Členové kmene Dhuka, kteří žijí v lesích tajgy na severu Mongolska, postupně přicházejí o svou jedinečnou kulturu. Dochází k tomu v důsledku jejich stěhování do vesnic kvůli povinné školní docházce dětí od osmi let. Kvůli výhradnímu používání mongolštiny zapomínají na svůj původní jazyk tuvan.

Dhukové patří k etniku, které je zvyklé na kočovný způsob života. Jejich specifikem je chov sobů, které se jim podařilo domestikovat natolik, že na nich jezdí jako na koních. Takový způsob života se neslučuje s životem ve vesnici.

Mnozí se obávají, že brzy jazyk tuvan zemře a kultura Dhuků splyne s tou mongolskou. Členů kmene je pouze dvě stě osmdesát, jejich život je odkázán na migrující soby, jejichž řady řídnou. Vzdělání pro Dhuky sice znamená nové možnosti, většina z nich se ale vrátí zpátky do lesa k sobům.

Reklama

Související témata:

Doporučované