Hlavní obsah

Sobotka tuší na D8 potíže, ale Babiš mu jen posílá vzkazy. Škoda, že tu premiér neslavil s námi

Politici ANO posílali z D8 vzkazy premiérovi.

 

Reklama

Na nově otevřenou vozovku D8 vyrazila před sobotní pátou hodinou odpoledne první auta.

Článek

Otevření posledního úseku, který zbýval na dálnici D8 k tomu, aby konečně po 32 letech propojila Prahu s německou hranicí, Drážďany a Berlínem, přineslo ve vládní koalici drobnou slovní přestřelku.

Spustily ji další potíže dálniční stavby, kvůli nimž bylo dvanáct hodin před slavnostním přestřižením pásky oznámeno, že zcela nový úsek bude ihned na dvou kilometrech omezen jenom do dvou pruhů. Technici totiž při monitoringu zjistili pohyb v terénu, který v posledních týdnech zajišťovali a na němž stojí pilíře pravé části otvírané estakády.

Sledujte přenos z otevření nové dálnice.

Premiér v reakci na to oznámil, že o potížích D8 bude v pondělí jednat vláda a víceméně připustil, že by nový úsek mohl být zase uzavřen.

„Pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," citovala Bohuslava Sobotku agentura ČTK, jejíž zpravodaj oslovil premiéra v Teplicích, kam dorazil na krajskou konferenci ČSSD.

„Já chci, aby pan ministr dopravy informoval vládu o tom, jak reálně vypadá situace. Jaké jsou výsledky monitoringu D8 a jaká se předpokládají opatření," dodal Sobotka.

Video: Co říkají na potíže geologové:

Rozhovor s geology Blahůtem a Cajzem o závadách na D8.

Opatrný postoj premiéra sice sdílejí i někteří odborníci, jeho kolegové z koalice, ale třeba i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček, problémy za tak vážné nepovažují.

„Škoda, že pan premiér nepřišel slavit s námi," uvedl například předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš, podle něhož je třeba otevření dlouho očekávané dálnice vnímat pozitivně.

Ministr dopravy Dan Ťok, jehož ANO do vlády nominovalo, nejprve řekl, že je možné, že premiér uzavření dálnice ve vládě přikáže. Hned se však opravil, že šlo o vtip.

„Nemám žádné informace o tom, že by bylo třeba nový úsek uzavírat," řekl v následující větě.

Ani ústecký hejtman Oldřich Bubeníček obavy z budoucnosti provozu na dálnici nesdílí. „Nic se nestane, když nějaký týden necháme pilíř usadit," řekl k problematickému místu. „Omezený úsek je asi jen dva kilometry, tak si myslím, že si s tím řidiči dokážou poradit."

Hejtman Ústeckého kraje o možném uzavření D8.

Reklama

Související témata:

Doporučované