Hlavní obsah

Sociální sítě nejsou sociální, naopak. Vyvolávají v lidech pocit samoty

Sociální sítě vzbuzují pocit samoty.

 

Reklama

Jste obklopeni virtuálními přáteli, a přesto se cítíte sami? Možná jste i vy sociálně izolovaní.

Článek

Sociální sítě jako Facebook, Twitter nebo Pinterest nemusí být zrovna nejvhodnějším společníkem. Jak ukázala studie amerických psychologů z Univerzity v Pittsburghu, nadměrně strávený čas na sítích dvojnásobně zvyšuje šance, že se dotyčný sociálně izoluje. Stačí je využívat víc než dvě hodiny denně.

Studie zkoumala 2000 dospělých mezi 19 až 32 lety. Vyplynulo z ní, že největší problém s izolací mají dospívající.

„Ještě nevíme, co přišlo dřív. Je možné, že dospívající byli sociálně izolovaní a až potom začali sociální sítě používat,” uvedla Elizabeth Miller, jedna ze spoluautorek studie. „Jedno je ale jasné už teď. Čím častěji je člověk online, tím méně času stráví reálnou komunikací se světem,” dodala.

Ačkoliv jsou fotky a další příspěvky uživatelů často zidealizované, jejich sledování může vypěstovat pocit závisti. Fakt, že například na Facebooku uvidíte fotky vašich přátel, kteří si užívají party, na kterou jste ale vy nebyli pozváni, pak vzbuzuje i pocit vyloučení.

„I když se sociální sítě prezentují tak, že váš volný čas vyplní, je tomu přesně naopak. Sociální sítě nepřináší takové výsledky, ve které lidi doufají,” popsal profesor Brian Primack z lékařské fakulty Univerzity v Pittsburghu.

Mark Zuckerberg plánuje zachránit svět Facebookem.

Reklama

Doporučované