Hlavní obsah

Záznam: ISS má tři nové členy posádky

Nová posádka přestupuje ze Sojuzu na ISS.Video: Seznam Zprávy, NASA

 

Reklama

aktualizováno •

Novými obyvateli ISS jsou Sergej Prokopjev z Ruska, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a německý astronaut Alexander Gerst.

Článek

Ruská kosmická loď Sojuz MS-09 podle plánu na orbitálním komplexu přistála po dvoudenním obíhání kolem Země. Úspěšně se připojila k modulu Rassvet ruské sekce stanice.

Sojuz po dvoudenním letu úspěšně přistál u ISS.Video: NASA

Prokopjev, Auňónová Chancellorová a Gerst se připojili ke stávajícím třem obyvatelům ISS. Aktuální velitel stanice Američan Drew Feustel a letoví inženýři Američan Richard Arnold a Rus Oleg Artěmjev jsou na oběžné dráze od 21. března. Nová trojice stráví ve vesmíru obvyklých šest měsíců.

Sergej Prokopjev, kterému je 43 let, a o rok mladší Serena Auňónová Chancellorová letí do vesmíru poprvé. Alexander Gerst, jenž je stejně starý jako jeho americká kolegyně, se na oběžnou dráhu vydává podruhé. Na ISS už šest měsíců pobýval v roce 2014, kdy také absolvoval svou první pracovní směnu vně orbitálního komplexu.

Středeční start rakety do vesmíru:

Video: Seznam Zprávy, NASA

Sojuz MS-09 loď vynesla na oběžnou dráhu raketa Sojuz-FG, která startovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu.

Reklama

Doporučované