Hlavní obsah

Šok na Zemi živitelce. Na akci, kterou zahájili Zeman a Klaus, většina stánkařů šidí, odhalila ČOI

Nepoctiví stánkaři na Zemi živitelce. Neuvádějí ceny, špatně počítají nebo nalévají podmíruVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká obchodní inspekce přináší výsledky z kontrol na velké akci Země živitelka, jíž zahajovali prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus. Většina stánkařů poškodila spotřebitele. Z patnácti kontrolovaných stánkařů, 12 z nich nedodrželo zákon o ochraně spotřebitelů.

Článek

Na Zemi živitelce byla nejčastějším prohřeškem nepoctivost v prodeji. Tedy to, že stánkaři správně nenapočítali finální cenu výrobku.

„Když si nadiktujete několik věcí, tak výsledná cena matematicky skutečně nevychází. Jednoduše vás berou na hůl,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V mnoha případech ani není spotřebitel seznámen s cenou. U stánku je sice napsáno, co se tam prodává, ale kolik produkty stojí, prodejce nenapíše. Můžeme se pak jen dohadovat, jestli nám je cena sdělena podle plné peněženky. Cena přitom musí být jasně daná zákonem o cenách.

Dalším velkým problémem jsou nápoje. U nalévaných nápojů nedávali prodejci správnou míru.

„Na festivalech je to hodně dáno tím, že jsou u stánků velké fronty a speciálně nápoje neřeší, nalejí to, jak jim to přijde pod ruku,“ vysvětluje Jiří Fröhlich.

Spotřebitel má nárok na to, aby když se mu míra nezdá správná, chtít od prodejce nápoj přeměřit. Ne vždy, ale nějakou míru má vůbec stánkař k dispozici.

Podrobnější informace ke kontrolám ČOI se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované