Hlavní obsah

Sokolov osvobodili Američané, radní nechali před pietou vlajku USA sundat

Foto: Repro: Miroslav Balatka

Fotka z FB města Sokolova. Jediná zveřejněná, kde jsou vidět jen dvě vlajky - česká a ruská, poznamenal ke snímku senátor Balatka.

Reklama

Na případ upozornil sokolovský zastupitel a senátor Miroslav Balatka. Starostka města za ANO argumentuje tím, že se pieta odehrála u pohřebiště sovětských vojáků, kde žádní Američané pohřbeni nejsou.

Článek

Pětasedmdesát let od konce druhé světové války se v Sokolově, městě, které osvobodila americká armáda, stahovala před pietním aktem americká vlajka. Vedení města vzdávalo hold jen před vlajkami Ruska a České republiky.

Na případ upozornil senátor Miroslav Balatka (STAN s podporou Pirátů), který celý příběh popsal na svém facebookovém účtu.

„… tohle opravdu nechápu. Americká vlajka během pietního aktu města Sokolov zmizela.. . Ráno v 9 hodin, když jsme s přáteli pokládali květiny u pomníku a pohřebiště sovětských zajatců u sokolovského hřbitova, byly ve stojanu vyvěšené tři vlajky. Česká, ruská a americká. O hodinu později, před pietním aktem vedení města Sokolova, byla americká vlajka ze stojanu odstraněna. Byla pryč po celou dobu jejich pietního aktu. Po jeho skončení tam byla opět navrácena. Nerozumím tomu. Vůbec.“

Starostka města Renata Oulehlová (ANO) v rozhovoru pro Novinky.cz (externí odkaz zde) uvedla, že vlajka zmizela na její pokyn. „Bylo to spontánní rozhodnutí, které mělo jeden jediný cíl, a to jasně stanovit, že naše pieta v tomto případě patří právě a především padlým ruským zajatcům, kteří mají v těchto místech hromadný hrob, a žádný americký voják zde podle mých informací pochován není. Zpětně uznávám, že to patrně byla chyba. A netvrdím, že jsme lidé, kteří nechybují,“ řekla serveru Oulehlová.

Pieta se odehrála ve čtvrtek 7. května. Zmizení vlajek si povšimli dva studenti, kteří po návštěvě prvních politiků - ve skupině byl právě i Balatka - nabídli, že zůstanou na místě a pohlídají, aby silný vítr neodfoukl donesené květiny. „Po tom, co se začalo dít s vlajkami, celou anabázi vyfotili,“ uvedl senátor.

Sám se ještě téhož dne na zastupitelstvu ptal, proč byla vlajka narychlo odstraněna a po aktu vedení radnice zase nainstalována zpátky. Od starostky slyšel v podstatě totožnou odpověď: Že si zprvu myslela, že tam americká vlajka nemá co dělat.

„Je mi to celé vlastně velmi trapné. Dlouho jsem váhal, jestli příspěvek tady na Facebooku vůbec zveřejnit. Že z toho bude jenom zle. Ale stalo se prostě, co se stalo. A i vzhledem k tomu, že jsem si včera na jednání zastupitelstva vyslechl i něco o přepisování dějin, (bohužel už nebylo řečeno kým a kdy), o mladých špiónech, co sledují a tajně fotí pietní akty města, a také něco v tom smyslu, že tahám politiku na místa, kam nepatří, jsem se nakonec rozhodl to sem dát. A budu doufat, že po tomto trapasu už bude vedení města vědět, že americká vlajka k památníku zajateckého tábora, který Američané osvobodili, prostě patří,“ podotýká Balatka.

Reklama

Doporučované