Hlavní obsah

Sólista Prymula: Dopis, o kterém nikdo nevěděl, může Česku přivodit arbitráž

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš povolal Romana Prymulu mezi své rádce. Zřejmě mu nevadí ani vyšehradská schůzka, ani fakt, že Prymula jako náměstek skrytě lobboval za zájmy soukromé firmy.

Reklama

Článek

Dokument, kterým Roman Prymula coby náměstek lobboval u WHO za soukromou firmu, není jediný škraloup známého experta. „To, že si ho teď premiér Babiš vzal k sobě jako poradce, je taktický tah,“ domnívá se reportérka Markéta Dobiášová.

Roman Prymula ještě coby náměstek ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha odeslal 22. května 2018 Světové zdravotnické organizaci dopis, ve kterém píše, že firma Praha Vaccines je připravena na výrobu vakcín proti dětské obrně a že má zažádáno o speciální status PEF – Polio Essential Facility. Ani jedno nebyla pravda, navíc o této Prymulově „akci“ nikdo nevěděl.

„Dopis sice odeslal na hlavičkovém papíře ministerstva zdravotnictví, ale neměl žádné jednací číslo. S Adamem Vojtěchem ani hlavní hygieničkou tento krok nekonzultoval. Roman Prymula coby náměstek, jehož pozice spadala pod služební zákon, měl tuto věc minimálně konzultovat se svým nadřízeným,“ vysvětluje reportérka Markéta Dobiášová, která kauzu tento týden na Seznam Zprávách přinesla, v podcastu Stopáž.

„V tom dopise zavazuje Českou republiku k tomu, že tu výrobu a firmu tady chceme. A že je Česko, potažmo ministerstvo zdravotnictví, připraveno převzít odpovědnost za tuto velmi riskantní výrobu na našem území.“

Reportáže Markéty Dobiášové o lobbingu Romana Prymuly

Prymulův lobbing může mít navíc soudní dohru. Svým dopisem WHO vyrobil klíčový důkaz pro žalobu, kterou právníci Praha Vaccines míří proti české vládě a ministerstvu zdravotnictví. Dopis psaný špatnou angličtinou tak může nakonec vést až k arbitráži, která by Českou republiku mohla stát miliardy.

Vztah, který mezi Prymulou a firmou Praha Vaccines panuje, zatím není jasný. Není to ale poprvé, kdy se bývalý ministr zdravotnictví a držitel Řádu bílého lva ocitl ve střetu zájmů. Právě tato sóloakce na ministerstvu zdravotnictví je ale podle Dobiášové důvodem, proč začal Adam Vojtěch coby šéf resortu vyžadovat po celém vedení bezpečnostní prověrku. Právě Prymula byl jediným náměstkem, který ji nedostal.

„Zajímavé je, že Andreji Babišovi, který z Romana Prymuly tento týden udělal svého poradce s odměnou až 80 tisíc měsíčně, tyhle šrámy nevadí. Prymulův vliv na ministerstvo zdravotnictví, kde se rozdělují obří peníze na anticovidové vakcíny nebo antigenní testování, navíc úplně nevyhasíná. Stále na něm působí jako poradce jeho přítel Roman Chlíbek,“ připomíná Dobiášová v podcastu.

Kdo je velký Roman a malý Roman? V jakých souvislostech se firma Praha Vaccines objevuje nyní? Řešila se kauza na vyšehradské schůzce? Poslechněte si celý díl podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované