Hlavní obsah

Sopka čtyři století spala. Teď z ní stoupá popel do výšky čtyř kilometrů

Sopka Sinabung na Sumatře je opět aktivní, chrlí popel a dýmVideo: Reuters

 

Reklama

Sopka Sinabung na Sumatře nevykazovala žádnou činnost téměř čtyři století. K životu se probudila v srpnu 2010, další silná erupce přišla po čtyřech letech. Tento týden začala opět chrlit horký popel.

Článek

Sopka Sinabung na indonéském ostrově Sumatra tento týden ožila mocnou erupcí. Životy tisíců lidí v blízkém okolí ovlivnil sopečný popel a dým, poničena jsou pole stovek zemědělců. Lidé z vesnic v okruhu sedmi kilometrů se museli evakuovat. Sloupec horkého popela, který vulkán vychrlil v pátek, dosáhl výšky až čtyř kilometrů, předchozí dva dny byl ještě vyšší.

„Sopečný popel dopadl na několik vesnic v okolí vulkánu Sinabung,“ uvedlo k erupci indonéské Středisko pro vulkanologii a zmírnění rizik geologické činnosti. Třebaže místní úřady zakázaly provádět jakoukoli činnost v okruhu tří kilometrů od vulkánu, tamní obyvatelé se vrátili do vesnic a obdělávají pole, informoval list South China Morning Post.

„Vezmeme-li v úvahu pyroklastické proudy a plochu pokrytou popelem, byla (středeční erupce) tento rok tou nejsilnější,“ řekl AFP Sutopo Purwo Nugroho z místního úřadu pro zvládání přírodních katastrof.

Pyroklastický proud, jenž bývá někdy označován jako žhavé mračno, je nejnebezpečnějším z doprovodných jevů erupce. Je to vlna žhavých sopečných plynů smíchaných s úlomky magmatu a sopečného popela s teplotou od 100 do 1000 stupňů Celsia, která se pohybuje po sopečném svahu velkou rychlostí.

Sopka vysoká 2600 metrů nevykazovala žádnou činnost téměř čtyři století. V srpnu 2010 se však probudila, což tehdy stálo život dvě osoby, třicet tisíc lidí tehdy muselo utéct do bezpečí. Další silná erupce nastala v únoru 2014, kdy přišlo o život šestnáct osob. Sinabung patří mezi více než 120 aktivních vulkánů v Indonésii.

Souostroví Indonésie kopíruje Tichomořský lem, nazývaný také Ohnivý kruh. Setkávají se tam tektonické desky, jejichž pohyb se projevuje seizmickou a vulkanickou činností.

Na sklonku listopadu bylo na indonéském ostrově Bali na tři dny zavřeno letiště kvůli popelu ze sopky Agung, na místě tehdy uvázlo 120 tisíc turistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované