Hlavní obsah

Soros spouští další vzdělávací projekt, vloží do něj miliardu dolarů

Foto: Profimedia.cz

Americký miliardář maďarského původu George Soros v Davosu.

Reklama

Dám miliardu dolarů na novou vzdělávací instituci, chci čelit autoritářství a klimatickým změnám. To prohlásil americký miliardář maďarského původu George Soros na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Článek

„Dlouhodobá strategie naší nejlepší naděje spočívá v přístupu ke kvalitnímu vzdělání, obzvláště takovému vzdělání, které posiluje samostatnost jedince rozvojem jeho kritického myšlení a zdůrazňováním akademické svobody,” řekl filantrop Soros.

Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity. Odůvodnil to bojem proti vzrůstajícímu nacionalismu a klimatickým změnám. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a klimatické změny považuje za hrozby, které ohrožují přežití civilizace.

Soros je zakladatelem Středoevropské univerzity (CEU), která spolu s Bardovou vysokou školou v americkém státě New York vytvoří jádro globální univerzitní sítě. Nová instituce, která podle Sorose nabídne mezinárodní vyučovací a výzkumnou platformu, ponese jméno Open Society University Network (OSUN).

„V první fázi těsněji propojí existující síť. Ve druhé fázi tuto síť otevřeme dalším institucím, které se chtějí připojit,” okomentoval Soros vznikající projekt. „Abych ukázal náš závazek k OSUN, tak na to přispějeme jednou miliardou dolarů. Globální síť ale nebudeme budovat sami, budeme potřebovat partnerské instituce a podporovatele z celého světa, aby se k nám připojili,” dodal.

George Soros ve svém projevu také kritizoval firmu Facebook, která podle něj dominuje americkému trhu, což považuje za nesprávné. Mezi autoritáře, proti kterým chce miliardář bojovat vzděláním, jmenoval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, indického premiéra Naréndru Módího nebo brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Zmínil i amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého označil za „ultimátního narcistu”.

Reklama

Související témata:

Doporučované