Hlavní obsah

Souboje gigantů a portugalská Sněhurka. Začíná čtvrtfinále Ligy mistrů

Foto: Profimedia.cz

Začíná čtvrtfinále Ligy mistrů. Prosadí se znovu pařížský expres Kylian Mbappé?

Reklama

Liga mistrů je zpět s plnou parádou. Dočká se Liverpool odvety proti Realu Madrid? Rozjeté City má zastavit zázračné dítě, Porto chce proti Chelsea pokračovat v pohádce a PSG s Neymarem touží sesadit nesmrtelný Bayern.

Článek

Milionářská soutěž dospěla do další fáze vyřazovacích bojů. V úterý večer otevře čtvrtfinále Ligy mistrů souboj Realu Madrid s anglickým Liverpoolem a klání mezi v Premier League suverénním Manchesterem City a německou Borussií Dortmund.

Bílý balet bude usilovat o prodloužení lichotivé španělské série. V posledních čtyřech případech, kdy se celek z Pyrenejského poloostrova v této fázi soutěže postavil anglickému týmu, totiž vždy slavili postup na jihu Evropy. Ve dvojzápase družin uznávaných trenérů Zinédina Zidana a Jürgena Kloppa ale půjde o mnohem víc než jen o bitvu mezi španělským a ostrovním týmem.

Pomsta chutná sladce?

Již bezprostředně po losu čtvrtfinálových dvojic se totiž všem zainteresovaným vybavila vzpomínka na finále z roku 2018. V Kyjevě tehdy prožil královský klub snovou noc a na úkor Reds slavil zisk již třetí ušaté trofeje v řadě za sebou. Fotbalovým pamětníkům se příběh utkání vybaví zejména v souvislosti s hrozivými chybami brankáře Liverpoolu Lorise Kariuse.

Od té doby se celky potkají ve vzájemném zápase vůbec poprvé, oproti poslednímu střetnutí v dosti jiných pozicích. Reds totiž sami, jen rok po bolestivé prohře se španělským velkoklubem, poznali, jak chutná vítězství v Lize mistrů. Na jaře 2019 totiž ve finále zdolali Tottenham a prestižní trofej zvedli nad hlavu po dlouhých čtrnácti letech. Real Madrid naopak v posledních dvou letech strádá. Před dvěma roky vypadl už v osmifinále s Ajaxem a minulou sezonu nepřešel ve stejné fázi soutěže přes Manchester City.

Čtvrtfinálový dvojzápas může pro oba týmy být rozhodující v tom ohledu, zdali budou letošní sezonu hodnotit jako úspěšnou či naopak. „Je to vyřazovací fáze, utkání dlouhé minimálně 180 minut. Víme, co od toho čekat, ale nyní se koncentrujeme jen na první utkání dvojzápasu, na nic jiného. Je to nejdůležitější klání sezony z toho pohledu, že je to náš nejbližší zápas. Na minulost nehledíme (finále LM z roku 2018),“ prohlásil na tiskové konferenci trenér Realu Zinédine Zidane.

Jürgen Klopp se naopak na tiskové konferenci k prohranému finále v Kyjevě sám vrátil. „Je to samozřejmě pro nás těžký los, ale beru ho, protože v této fázi soutěže si už nevyberete, všechny týmy mají obrovskou kvalitu. Na zápas se velmi těším, jsou to jen dva roky, kdy jsme se potkali naposledy, tehdy to pro nás byla dost těžká noc, nyní máme možnost poměřit síly znovu,“ prohlásil šéf lavičky Reds.

Jeden proti všem

Druhou část úterního programu obstará souboj Manchesteru City s Borussií Dortmund. Role jsou ve druhém dvojzápase čtvrtfinále oproti tomu prvnímu rozděleny jasně. Favoritem bude tým trenéra Pepa Guardioly, který na sever Anglie přišel s jasným cílem, a to dovést Citizens k zisku vytouženého poháru.

V minulém ročníku soutěže se zdálo, že má Manchester City opět slibně nakročeno. V osmifinále vyřadil Real Madrid a čtvrtfinálový postup přes francouzský Olympique Lyon měl být samozřejmostí. Jenže fotbal zase jednou ukázal, jak umí být nevyzpytatelný. De Bruyne a spol. na urputně bojující celek Ligue 1 nestačili.

Letos přitom čeká City ve čtvrtfinále ještě větší výzva, a to zastavit útočnou kometu Dortmundu, zázračné dítě Erlinga Haalanda. Norský snajpr ve dvaceti letech střílí v německé Bundeslize gól za gólem, pažit milionářské soutěže mu ale svědčí snad ještě o něco lépe. Jeho statistika mluví za vše, ve 14 zápasech vstřelil hned 20 branek a v evropských pohárech se dokázal prosadit proti všem týmům, proti kterým nastoupil.

Haaland na mezinárodní klubové scéně odehrál, včetně zápasů Evropské ligy, všehovšudy 20 utkání, ve kterých rozvlnil síť čtyřiadvacetkrát. Pokud tato čísla porovnáme se statistikami Messiho, Ronalda, Lewandowskiho nebo Mbappého, ani zdaleka se mladému Norovi neblíží. Hvězda PSG se v úvodních 20 zápasech prosadila dvanáctkrát, Messi osmkrát, Lewandowski šestkrát, a Cristiano Ronaldo dokonce jen jednou.

Pokud ale má Haaland poprvé narazit, nikdo by se až tak nedivil, kdyby se tak stalo právě proti pevné defenzivě Citizens. V anglické Premier League, nejlepší lize světa, totiž neexistuje lepší obrana. Světle modrá hráz v probíhajícím ročníku kapitulovala v 31 zápasech jen jedenadvacetkrát.

Pro Haalanda bude mít dvojzápas s Manchesterem City speciální náboj. V dresu Borussie Dortmund se totiž postaví bývalému týmu svého otce. Alf-Inge Haaland se totiž v létě, kdy se Erling narodil, stěhoval z Leedsu do Manchesteru City.

Repríza finále

Pokud si Ligu mistrů naladíte i ve středu, nedivte se, když na obrazovce uvidíte proti sobě povědomé barvy dresů. Čtvrtfinálový los proti sobě postavil účastníky loňského, vinou koronaviru posunutého finále, Bayern Mnichov a Paris Saint Germain.

V srpnu minulého roku ovládli vzájemné utkání Die Roten a po jediném gólu, který shodou okolností vstřelil bývalý hráč francouzského velkoklubu, Kingsley Coman, slavili po sedmi letech celkové vítězství v Lize mistrů. Hráči PSG, včetně Brazilce Neymara, tehdy nesli těsnou prohru velmi těžce, tak blízko zisku prestižní trofeje totiž pařížský celek v novodobé historii klubu ještě nebyl.

Po osmi měsících mají hráči PSG šanci na odvetu. Mírným favoritem je v tomto čtvrtfinálovém dvojzápase sice Bayern Mnichov, vzhledem k okolnostem posledních dní ale ne až tak velkým. Trenér bavorského celku Hans-Dieter Flick totiž nebude mít ani v jednom vzájemném utkání k dispozici svou největší hvězdu a nejlepšího střelce, Poláka Roberta Lewandowskiho, který nestihne vyléčit poranění kolena.

Šéfovi lavičky Paris Saint-Germain, Mauriciu Pochettinovi, se naopak těsně před čtvrtfinále uzdravila megastar Neymar, který odehrál celé utkání po téměř dvou měsících. Ani tak ale PSG neuniklo prohře s vedoucím týmem Ligue 1, Lille, a Neymar navíc dostal v 89. minutě červenou kartu.

I přes neúspěch v lize ale hráči PSG věří, že se na Bayern Mnichov dokážou připravit. „Bayern je skvěly tým. Nyní už je to ale před prvním zápasem jen o tom, zůstat klidný a věřit si. Bude to zápas, na který se fanoušci budou těšit, každý ho bude chtít sledovat. Budeme se chtít předvést v tom nejlepším světle a doufám, že dokážeme uspět a z Mnichova si odvezeme výhru,“ řekl na tiskové konferenci Kylian Mbappé.

PORTOgalská Sněhurka

Poslední čtvrtfinálovou dvojicí je FC Porto s anglickou Chelsea. Portugalský celek ve společnosti klubů z nejlepších lig světa může působit jako někdo, kdo do čtvrtfinále Ligy mistrů jen zabloudil. Nenechme se ale zmást, Porto se mezi nejlepší osmičku probojovalo právem a proti Blues nebude plnit jen roli pouhého přihlížejícího.

Portistas, jak se hráčům portugalského celku přezdívá, se na cestě do čtvrtfinále museli vypořádat s italským Juventusem, vedeným hvězdným Cristianem Ronaldem. Srdnatým výkonem Porto dokázalo Juve vyřadit, a to díky gólu v prodloužení, který navíc vstřelilo v deseti hráčích. „Nikdy nepřestáváme věřit. Je to v DNA Porta,“ prohlásil po vyřazení Staré dámy trenér Sérgio Conceicao.

Zástupce portugalské Primeira Liga předváděl výborné výkony už v základní skupině, kdy během šesti zápasů obdržel pouhé tři branky, všechny ještě k tomu hned v úvodním zápase s Manchesterem City, v dalších pěti si tak obrana FC Porta připsala čisté konto.

Chelsea v posledních týdnech měla velmi dobrou formu, od lednového příchodu trenéra Thomase Tuchela neprohrála. V Premier League se probojovala až na pozice zajišťující Ligu mistrů. O víkendu ale hráči Blues nedokázali navázat na výhry před reprezentační pauzou a podlehli předposlednímu West Bromwichi, čímž tak ztratili náskok na pronásledující West Ham a propadli se na páté místo.

Před úvodním utkáním veledůležitého zápasu s Portem, který se kvůli covidovým restrikcím v Portugalsku musí odehrát ve španělské Seville, se Chelsea potřebuje naladit na výkony, které předváděla v základní skupině a v osmifinále proti Atléticu Madrid. V zahraničních médiích se ale místo toho objevily zprávy, že na tréninku Blues došlo k potyčce mezi dvěma hráči. Kvůli konfliktu s brankářem Kepou Arrizabalagou údajně poslal předčasně do sprch trenér Tuchel stopera Antonia Rüdigera.

Chelsea je směrem ke středečnímu utkání i dvojzápasu ale stále favoritem. Podle bookmakerů je londýnský celek nejpravděpodobnějším účastníkem semifinále ze všech týmů v soutěži.

Reklama

Doporučované