Hlavní obsah

Kamera natočila policistu, jak dal na služebně facku zadrženému. Soud mu dal podmínku

Vynesení rozsudku a reakce na trest pro policistu, který na služebně udeřil mladíka.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud řešil policejní zásah, který se odehrál v březnu 2016, den po odjezdu čínského prezidenta z České republiky.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 2 odsoudil jednoho z policistů, kteří byli obžalováni z nepřiměřeného zákroku proti studentovi, jehož zadrželi ve dnech protestů proti návštěvě čínského prezidenta v březnu roku 2016.

Podpraporčík Jan Nekvapil byl odsouzen na 3 roky vězení s podmíněným odkladem na 3 roky. Jeho spoluobžalovaný, nadstrážmistr Martin Kopp byl osvobozen.

Je to už druhý verdikt obvodního soudu v této kauze. Soud hledal důkazy násilí, které popisovala obžaloba a poškozený. Proti policistovi Nekvapilovi svědčí záznam z kamery, kde je jeho fyzický útok na studenta zachycen.

Sporný policejní zásah se odehrál v březnu 2016, den po odjezdu čínského prezidenta z České republiky. Skupina studentů potkala u Riegrových sadů v Praze hlídkující policisty a vojáky. Jeden ze studentů policistům vyčítal, jak úřady při návštěvě zasahovaly a použil i vulgární výrazy.

Policisté studenta legitimovali. Když chtěl vědět proč a chtěl si jejich jednání natočit mobilem, telefon mu vyrazili z ruky a spoutali ho. Pak ho odvezli na služebnu. Jeden z policistů tam podle obžaloby dal spoutanému studentovi dvě facky, druhý ho zase podle žalobců škrtil.

Případ projednával Obvodní soud pro Prahu 2 už podruhé. Loni v lednu policisty osvobodil. Jednoho zcela zprostil viny, u druhého navrhl věc projednat v kázeňském řízení, aby se zjistilo, zda se nedopustil přestupku. Toto rozhodnutí soudu se ale nelíbilo nejen státní zástupkyni, ale také nadřízenému Městskému soudu v Praze, který nařídil nové projednání věci.

Obvodní soud pro Prahu 2 před rokem ve svém prvním rozhodnutí konstatoval, že pro tvrzení obžaloby o násilí policistů není dostatek důkazů. Přitom jednu facku zaznamenaly kamery na policejní služebně a soud měl tento záznam k dispozici. Soud navíc konstatoval, že student si mohl za postup policistů sám. Proto jim neuložil žádný trest.

Státní zástupkyně Martina Adámková pokládala argumentaci soudu za absurdní. Ani studentovy vulgární výrazy podle ní policisty neopravňovaly k tomu, aby ho mlátili. Proti rozsudku se proto odvolala a Městský soud v Praze jí vyhověl. Původní rozhodnutí obvodního soudu zrušil a nařídil mu věc projednat znovu.

Státní zástupkyně před týdnem ve své závěrečné řeči soudu navrhla, aby oběma policistům uložil podmíněné tresty. Zároveň také navrhla, aby dostali pětiletý zákaz práce u policie. Podle ní by takoví lidé u policie neměli působit.

Reklama

Související témata:

Doporučované