Hlavní obsah

Soud: Město, kde je starostka z ANO, zakázalo Pirátům neprávem mítink

Foto: Facebook Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Jeden mítink hnutí ANO, na který přijel i premiér Andrej Babiš, se konal v Bílině už letos v srpnu.

Reklama

aktualizováno •

Náměstí v Bílině na Teplicku si zabralo pro svůj mítink hnutí ANO. A tak zdejší úřad, kde vládne starostka za toto hnutí, zakázal Pirátům uspořádat si zde kampaň.

Článek

Dva dny před volbami do Sněmovny zveřejnil ústecký krajský soud rozhodnutí ve sporu týkajícím se volební kampaně na severozápadě Čech.

Podle verdiktu Městský úřad v Bílině na Teplicku postupoval v rozporu se zákonem, když zakázal České pirátské straně uspořádat 24. září volební mítink na bílinském Mírovém náměstí.

Úřad to zdůvodnil tím, že si stejné místo už dříve zabralo na mítink hnutí ANO. Sdělil Pirátům, aby si kampaň uspořádali jinde.

Starostkou Bíliny je kandidátka hnutí ANO do voleb do Poslanecké sněmovny Zuzana Schwarz Bařtipánová, v reakci uvedla, že s rozhodnutím o mítinku nemá nic společného.

„V daném případě žalovaný (Městský úřad v Bílině) jednal zcela mimo jakýkoliv právní rámec,“ uvedl ústecký krajský soudce Václav Trajer ve zdůvodnění, které bylo ve středu zveřejněno na úřední desce.

Podle soudu byl problém mimo jiné v tom, že informaci o nepovolení mítinku zaslal Městský úřad v Bílině Pirátské straně pouze e-mailem.

„Pomine-li soud absolutní nedostatek formy předmětného rozhodnutí, musí konstatovat, že předmětný e-mail neobsahuje žádné úvahy úřadu, kterými se řídil při vyhodnocování podkladů rozhodnutí a při výkladu právních předpisů,“ doplnil soudce Trajer.

Podle něho shromažďovací zákon říká, že je možné akci, která se má konat ve stejném místě a čase, zakázat jen v případě, kdy se oba svolavatelé neshodnou. Z e-mailu – jak dále Trajer píše – však nevyplývá, že by se úřad o jednání mezi zástupci ANO a Piráty vůbec pokusil.

Z tohoto důvodu soud rozhodnutí bílinského úřadu zrušil a Piráti si nakonec mítink na náměstí uspořádali. Detaily z rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem ale jsou známy teprve až nyní.

Žalobu podal k soudu student a ústecký zastupitel Lukáš Blažej, který ve sněmovních volbách na Ústecku také kandiduje, a to na druhém místě kandidátky Pirátů a Starostů.

„Pravděpodobně jsme si náměstí zabrali až jako druzí, ale to místo má pět tisíc metrů čtverečních a nám stačilo jen sto metrů. Přesto úřad vyhradil celé náměstí pro ANO i nad rámec doby, po kterou mělo hnutí oznámeno své shromáždění,“ řekl Blažej.

Starostka Schwarz Bařtipánová se k rozhodnutí soudu nechce vyjadřovat.

„Kontaktujte, prosím, pana tajemníka. Jedná se o záležitost městského úřadu, nikoliv města. Proto moje vyjádření není relevantní,“ uvedla Schwarz Bařtipánová, která je na desátém místě kandidátky ANO v Ústeckém kraji.

Tajemník Ladislav Kvěch uvedl, že vzali rozhodnutí krajského soudu na vědomí a žádné další opatření nedělali. „Kolegyně, která nesprávně vyhodnotila žádost České pirátské strany, uhradila v plné výši správní poplatek ve výši tři tisíce korun,“ doplnil Kvěch.

Doplnili jsme v článku vyjádření tajemníka Městského úřadu Bílina.

Reklama

Doporučované