Hlavní obsah

Soud musí znovu řešit útok premiéra Babiše na Transparency

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Spor Andreje Babiše s Transparency International bude znovu řešit krajský soud.

Reklama

Verdikt krajského soudu, který shodil žalobu Transparency International na premiéra Andreje Babiše, neplatí.

Článek

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek, podle něhož se premiér Andrej Babiš (ANO) nemusel omlouvat organizaci Transparency International.

Ta podala žalobu kvůli sedmnácti výrokům předsedy vlády na její adresu. Mimo jiné se Transparency International nelíbilo, že o ní Babiš opakovaně řekl, že je zkorumpovaná.

Nezisková organizace žalobou chtěla, aby se jí premiér omluvil. Zároveň se chtěla u soudu domoci toho, aby o ní přestal říkat, že je zkorumpovaná.

Krajský soud v Praze žalobu původně zamítl. Soudce Vladimír Sommer mimo jiné uvedl, že ve sporu dává přednost právu na svobodu projevu před právem na ochranu dobré pověsti.

Právní zástupce Transparency International podal loni v dubnu proti rozsudku odvolání. A pražský vrchní soud nyní kauzu vrátil na začátek.

Seznam Zprávy z justiční databáze zjistily, že odvolací soud v pondělí rozhodnutí soudu prvního stupně zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Informace o tomto verdiktu už má také Babišův advokát Jiří Urbánek. „Ano, vím o tom. Odůvodnění rozhodnutí zatím nemám k dispozici,“ uvedl pro Seznam Zprávy Urbánek.

„Rozhodnutí Vrchního soudu vítáme, ale detailní odůvodnění zatím nemáme k dispozici. Andrej Babiš začal cíleně poškozovat dobré jméno Transparency poté, co jsme upozornili na jeho střet zájmů. Je to dílčí, ale důležité potvrzení, že lživě pomlouvat své kritiky není v právním státě přípustné,“ řekl ředitel Transparency International Petr Leyer.

Podrobnosti rozhodnutí odvolacího soudu tak ještě nejsou známy.

Ze sedmnácti výroků, které Transparency International u soudu napadla, připustil pražský krajský soud čtrnáct. V nich se Andrej Babiš vyjadřoval k otázkám svého střetu zájmů.

Zbylé tři výroky premiér podle soudu pronesl v rámci výkonu funkce předsedy vlády – dva při interpelacích ve Sněmovně a jeden při vyjádření k odvolání ministra kultury. Takže se na ně vztahuje imunita.

Babišův advokát Jiří Urbánek u krajského soudu připustil, že je premiérova kritika neziskové protikorupční organizace ostrá.

Argumentoval však také tím, že premiér v rámci politické debaty popsal, jak je Transparency International financována – od ministerstev nebo subjektů, které má z povahy věci kontrolovat.

Reklama

Doporučované