Hlavní obsah

Soud obvinil šéfku Mezinárodního měnového fondu z nedbalosti, trestu ale unikla

Christine Lagardeová se provinila nedbalostí, trest ale nedostane.

 

Reklama

Christine Lagardeová čelila soudnímu stíhání kvůli arbitráži z roku 2008.

Článek

Francouzský soud obvinil šéfku Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou z nedbalosti, trest jí ale neuložil.

Lagardeová byla soudně stíhána kvůli arbitráži z roku 2008, kdy působila jako francouzská ministryně financí. Během této doby dopomohla podnikateli Bernardu Tapiemu ke 400 milionům eur (téměř 11 miliard korun) ze státní pokladny.

Nikdy ji však nepodezírali z korupce. Padlo na ni pouze obvinění ze zneužití veřejných fondů, za což jí hrozil až rok ve vězení a pokuta.

V pátek exministryně uvedla, že vždy jednala v zájmu dobré vůle a vinu popřela. Sám generální prokurátor se postavil na její stranu a poukázal na neexistenci důkazů. A že se jednalo pouze o špatnou politickou volbu.

Rozsudek si ale Lagardeová osobně nevyslechla. Odjela totiž do Washingtonu. Podle slov jejího advokáta prý zváží odvolání.

Zatím není jasné, jestli toto obvinění ovlivní její působení v čele MMF.

Bernard Tapie na začátku 90. let vlastnil většinu akcií známé značky Adidas. Poté řešil spor s bankou Crédit Lyonnais. V té době byl prezidentem Nicolas Sarkozy a Tapie jeho přítelem. Tehdejší ministryně financí Lagardeová případ o sporu s bankou přidělila rozhodčímu řízení, což je velmi neobvyklé. To vyvolalo veřejné pobouření kvůli podezření o nekalém úmyslu. Loni soud nařídil Tapiemu, aby peníze ze státní pokladny vrátil.

Reklama

Doporučované