Hlavní obsah

Soud osvobodil manažera Sittu, který má být svědkem proti Rittigovi

Vladimír Sitta mladší přichází k soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vladimír Sitta mladší už skoro deset let upozorňuje na nesrovnalosti ve společnosti Neograph, která mimo jiné zajišťovala tisk jízdenek pro pražský Dopravní podnik.

Článek

Vrchní soud v Praze osvobodil Vladimíra Sittu mladšího, bývalého manažera společnosti Neograph, který je důležitým svědkem v případu tunelování pražského Dopravního podniku.

V procesu je jedním z obžalovaných lobbista Ivo Rittig a také bývalý ředitel Dopravního podniku Martin Dvořák.

Vladimír Sitta mladší byl obžalován, že zneužil ke škodě papírny Neograph informace, které měl jakožto její obchodní ředitel. Původně ho za to soud potrestal roční podmínkou a dvouletým zákazem činnosti ve vedeních podniků vyrábějících papír.

Odvolací soud však dal Sittovi za pravdu, že jeho stíhání bylo nedůvodné. Žalovaný skutek podle soudu není trestným činem. Odvolání státního zástupce bylo zamítnuto.

Sitta už skoro deset let upozorňuje na nesrovnalosti ve společnosti Neograph, která mimo jiné zajišťovala tisk jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Firma založená Sittovým otcem a dědem se měla stát nástrojem pro tunelování Dopravního podniku.

Sitta mladší upozornil na to, že 17 haléřů z každé dodané jízdenky putovalo do karibské firmy spojované právě s Ivo Rittigem.

Když o tomto podezření začal Sitta mluvit, Rittigovi lidé prostřednictvím dalšího společníka Neographu firmu ovládli a rodinu Sittových v ní zbavili veškerého vlivu. Nové vedení firmy pak na Sittovy podalo trestní oznámení a obvinilo je z tunelování Neographu. Před soudem tak neskončil Rittig a jeho lidé, ale Vladimír Sitta starší i Vladimír Sitta mladší.

Oba od začátku poukazovali na to, že jejich stíhání je jen mstou Rittigových lidí. Dlouho ale na jejich argumenty nikdo neslyšel.

Policie se nakonec začala zabývat i možným tunelováním Dopravního podniku a případ začne už příští týden konečně po mnohaletých průtazích řešit Městský soud v Praze.

Právě Městský soud v Praze přitom už před třemi lety uznal vinnými oba Sittovy. Vrchní soud v Praze se ale loni přiklonil na jejich stranu a potvrdil, že celá věc skutečně působí dojmem, jako by byla mstou Rittigových lidí. Podivil se i postupu policie a státního zastupitelství. Sittu staršího Vrchní soud už loni osvobodil, v případě Sitty mladšího nechal část kauzy projednat znovu.

Reklama

Doporučované