Hlavní obsah

Soud osvobodil muže obžalované kvůli loupeži ve vile Bémova náměstka

Loupež v politikově domě byla pro policii podle obhájce jen záminka.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Skupinu policisté spojovali i s chystaným přepadením domu Andreje Babiše. Ale nakonec bez výsledku.

Článek

Vrchní soud pravomocně osvobodil skupinu mužů, kterou chtěla policie poslat do vězení za chystané přepadení vily bývalého předního politika Rudolfa Blažka. Ten byl v éře Pavla Béma náměstkem na pražském magistrátu a za vlády Petra Nečase náměstkem na Ministerstvu obrany.

Podle obžaloby, kterou ve čtvrtek definitivně soud shodil, chtěli obžalovaní z trezoru Blažkovy pražské vily ukrást 220 milionů korun, o nichž si podle tvrzení žaloby mysleli, že pocházejí z úplatků.

Loupež podle žalobců skupina nestihla, protože ji v roce 2014 zatkli policisté. Ti pak při vyšetřování Blažkův dům včetně trezoru prohledali, zmíněné peníze však nenašli.

Sám Blažek odmítl, že by takovou částku vůbec měl.

Při soudním líčení se pak ukázalo, že součástí skupiny byli dva policejní agenti a jeden utajený svědek. Soud dospěl k závěru, že právě dva agenti a zmíněný utajený svědek, dost možná to byl také policista, akci vyprovokovali. Soud uvedl, že bez nich by se obžalovaní ke skutku neodhodlali.

Obhájce jednoho z obžalovaných Miroslav Kříženecký dokonce před soudem řekl, že za celou policejní akcí vidí úplně jiný motiv než snahu o dopadení údajných lupičů.

Podle něho mohlo být vyšetřování loupeže jen záminkou, jak se dostat do trezoru bývalého politika a zjistit jeho obsah. Před soudem však tuto verzi advokát nepodložil dalšími bližšími informacemi.

Skupinu, kterou soud osvobodil, dokonce policisté spojovali i s chystaným přepadením domu Andreje Babiše, ale tuto část případu nakonec detektivové vůbec neposlali k soudu.

Mezi obžalovanými byl i fotbalový rozhodčí a bývalý policista Zdeněk Vaňkát. Ten nyní uvažuje o tom, že bude stát žalovat. Kvůli kauze totiž přišel mimo jiné o práci u policie.

Reklama

Doporučované