Hlavní obsah

Soud osvobodil státního zástupce z kauzy Havlín viněného z korupce

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Pavel Suchánek.

Reklama

Žalobce Pavla Suchánka vinil z toho, že si od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína vzal úplatek 50 000 korun.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 10 dnes zprostil státního zástupce Pavla Suchánka obžaloby z přijetí úplatku. Žalobce muže vinil z toho, že si od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína vzal úplatek 50 000 korun za to, že ukončí trestní stíhání opilého řidiče. Žalobce Roman Balej, který v závěrečné řeči navrhl uložit muži tříleté vězení, se proti verdiktu na místě odvolal. Suchánek vinu od počátku odmítal.

„Nebylo prokázáno, že se skutek stal,“ prohlásil soudce Libor Holý. Suchánek podle něj ale zásadně profesionálně pochybil, když se soudcem Havlínem o kauze opilého řidiče bavil. „Pan obžalovaný skutečně neměl s panem Havlínem cokoli řešit,“ uvedl. Odmítl Suchánkovo odůvodnění, že takové rozhovory byly na státním zastupitelství běžné.

Havlín přijal na počátku roku 2013 úplatek 200 000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Podle současné obžaloby předal čtvrtinu peněz na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu. Za přijetí úplatku hrozil žalobci, který byl v roce 2018 dočasně zproštěn funkce, až desetiletý trest vězení.

Suchánek před soudem uvedl, že po něm Havlín zastavení stíhání žádal. Žalobce ho však musel kvůli vysokému obsahu alkoholu v krvi řidiče odmítnout. Dotazy na dosud neuzavřené kauzy i požadavky na ukončení věci ze strany kolegů nebyly podle něj v té době na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 2 neobvyklé. Odmítl ale, že by od Havlína převzal peníze.

Soud Suchánkovi uvěřil. Podle Holého se soudce opravdu na kauzu vyptával a naznačoval, jak si přeje, aby dopadla. Domluvil si také úplatek, ale státnímu zástupci o tom neřekl. „Nelze tak dojít k závěru, že by byl motivován jakkoli měnit svůj postoj,“ prohlásil Holý.

„Justice přece jenom v některých případech funguje tak, jak by měla fungovat,“ komentoval dnešní rozhodnutí soudu Suchánek. Odvolání se na místě vzdal.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. Loni v září byl podmínečně propuštěn.

Spolu s Havlínem čelilo obžalobě dalších šest lidí. Do vězení poslal soud pouze státního zástupce Františka Fialu, ostatní obžalovaní odešli od soudu s podmíněnými tresty. Suchánek tehdy stíhán nebyl.

Reklama

Doporučované