Hlavní obsah

Soud přitížil muži obžalovanému z házení vajec na prezidenta Zemana

Případ 63letého technika míří opět k obvodnímu soudu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Městský soud řekl, že svědectví dvou policistů, kteří muže zadrželi, je možné v hlavním líčení použít.

Článek

Přes dva roky má Jindřich Frühauf tahanice s policisty a žalobci. 63letý technik z Kladenska se 17. listopadu 2014 přimotal k protestu proti prezidentu Miloši Zemanovi a skončil až u soudu, protože měl na hlavu státu hodit dvě vajíčka.

Když už to vypadalo, že Frühauf skončí bez trestu, vložil se do případu pražský městský soud. A opět mu přitížil. Na rozdíl od obvodního soudu rozhodl, že výpovědi dvou policistů, kteří Frühaufa na Albertově zadrželi, je možné v hlavním líčení použít.

„Nic nebrání tomu, aby byli policisté vyslechnuti, co svými smysly vnímali na místě činu,“ uvedl soudce Pavel Benda v usnesení, které Seznam.cz získal.

Klopýtnutí Miloše Zemana. Reportáž z cesty prezidenta po Olomoucku

Kriminalisté David Peroutka a Luboš Touš při výslechu konkrétně řekli, že když prezident Zeman zahájil svůj projev, tak viděli muže, který hodil směrem k prezidentovi vejce. A že když se k Frühaufovi dostali, prý jim řekl, že už nic házet nebude.

Jejich verzi ale Frühauf na policii odmítl. Vypověděl, že žádná vajíčka s sebou neměl a nic ani neházel. Jeho slova potvrzují také lidé, s nimiž 17. listopadu na Albertově byl a kteří vypovídali na policii. Podle nich Frühauf pouze troubil na trumpetu, která se používá třeba na fotbale.

Státní zástupkyně ale tvrdí, že má dostatek důkazů k prokázání toho, že jednání 63letého technika při posouzení škodlivosti již přesáhlo hranici mezi přestupkem a trestným činem.

Soudce Benda neřekl, zda je či není Frühauf vinen. Konstatoval však, že rozhodnutí obvodního soudu, který uvedl, že obžalovaný nic nespáchal, bylo předčasné.

Tvrzením Frühaufa i svědectvím zmíněných policistů se bude obvodní soud zabývat již na konci dubna. A rozhodne tedy, jestli házením vajíček na prezidenta Miloše Zemana byl spáchán trestný čin.

Reklama

Doporučované