Hlavní obsah

Soud propustil Vlčí smečku, která hromadně znásilnila dívku. Protesty v Madridu

Demonstrace proti propuštění členů Vlčí smečky na kauci.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V Madridu se sešly tisíce demonstrantů před ministerstvem spravedlnosti a parlamentem, aby protestovali proti podmínečnému propuštění pěti mužů, kteří byli usvědčeni z hromadného znásilnění mladé ženy v roce 2016. Mimo to urgují vládu, aby zavedla tvrdší tresty za sexuální zločiny.

Článek

Tisíce lidí v Madridu protestovaly proti propuštění pěti mužů z tak zvané Vlčí smečky, kteří byli usvědčeni z hromadného znásilnění osmnáctileté ženy na festivalu Pamplona v roce 2016. Muži byli propuštěni na kauci, jejich čin vedl k debatám o zvýšení trestů za sexuální zločiny.

Demonstranti se sešli před madridským ministerstvem spravedlnosti a parlamentem. Nesli transparenty s nápisy My ženy ti věříme, tedy frázi, která je ve Španělsku považována za podobnou americké #MeToo, nebo Není to zneužití, je to znásilnění.

Navarrský soud mužům snížil tresty ze znásilnění, za které jim hrozilo až dvacetileté vězení, na pohlavní zneužití, za což dostali devítiletý trest. Zároveň je po dvou letech držení ve vazbě na kauci propustil na svobodu. Jejich propuštění bylo nutné, protože ve Španělsku zákony nařizují propuštění z vazby po dvou letech, pokud nedošlo k vynesení finálního rozsudku. Rozsudek navarrského soudu není konečný, právníci ženy podali odvolání k vyššímu soudu.

Muži o znásilnění ženy vtipkovali ve skupinové konverzaci na komunikační platformě WhatsApp s názvem Vlčí smečka, na které zveřejnili i video, jež při znásilnění pořídili. Pět mužů bylo propuštěno na kauci zhruba 150 tisíc českých korun. Skupina zahrnuje jednoho policistu a jednoho vojáka.

Reklama

Doporučované