Hlavní obsah

Soud rozplétá spor o autorství loga slavných hodinek Prim. Důkazní listina žalobce je prý falešná

Už čtyři roky se snaží Krajský soud v Hradci Králové zjistit, kdo je autorem loga hodinek Prim. S autorstvím jsou spojování dva rozdílní umělci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek pokračoval v řešení sporu o autorství loga tradičních českých hodinek Prim. Dědici výtvarníka Jiřího Rathouského se snaží prokázat, že autorem loga byl právě Rathouský a že firma Elton z Nového Města nad Metují, kde se hodinky vyrábějí už od 50. let minulého století, používá logo neoprávněně. Na své straně mají i firmu MPM-Quality, která hodinky Prim distribuuje od roku 2001, kdy získala ochrannou známku.

Článek

Firma Elton hodinářská, která je nástupnickou firmou původního výrobce a nyní spadá do koncernu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada, tvrdí, že autorem loga není Jiří Rathouský, ale tehdejší zaměstnanec Eltonu, typograf Josef Žid, který měl logo vytvořit v roce 1969, kdy se firma osamostatnila.

„Tvrzení, že autorem je Jiří Rathouský, se objevilo až v roce 2014, zatímco Elton hodinářská, původně národní podnik Elton, to označení používala od roku 1969,” uvedl právní zástupce žalované strany Tomáš Matoušek.

Celé čtvrteční líčení se točilo kolem zápisu ze schůze z 18. prosince 1968. Podle zástupců firmy MPM-Quality listina jasně dokazuje, že autorem loga byl Rathouský. Protistrana dokument označila za nepravý. Že nebyl napsaný v roce 1968, uvedl i soudní znalec Pavel Kokiš. „Dle písma na dokumentu byl psací stroj, na němž byl dokument napsán, vyroben po roce 1974. Zápis byl vyhotoven na jedno založení, žádné další dopisování dokumentu jsem nezjistil,” uvedl Kokiš.

K datování dokumentu se dostal díky tomu, že Zbrojovka Brno, která tehdy psací stroje Consul vyráběla, každé dva roky měnila řezy liter tak, aby podle nich bylo možné datovat dokumenty.

Zástupci žalující strany však odmítají, že jde v případě listiny o falzifikát. „Dokument je pravý, otázka pouze zní, kdy byl napsán. To jsou dvě rozdílné věci. A se znaleckým posuzováním bych byl opatrný, pokud vycházíme z metodologie a metodiky bývalé Státní bezpečnosti. Je možné, že se jedná o opis původního dokumentu z roku 1968, tehdy nebyly kopírky a běžně se takto opisovalo,” uvedl právní zástupce Milan Kyjovský.

Dnes devadesátiletý Josef Žid, který má být autorem loga dle firmy Elton, před hradeckým krajským soudem ještě nevypovídal, soudce zvažuje, že ho k výpovědi pozve letos v říjnu, pokud mu to zdravotní stav dovolí.

Obě hodinářské firmy, které hodinky označené Prim prodávají, mezi sebou vedou přes dvacet dalších soudních sporů. Tím zásadním byl spor o značku Prim. Elton se stal nástupcem tehdejšího národního podniku Elton. Práva na značku však měla firma Chronotechna, od jejíhož nástupce, firmy Eutech, později získala ochranou známku firma MPM-Quality. Obě společnosti tvrdí, že na značku mají výsostné právo.

Reklama

Doporučované