Hlavní obsah

Soudce Sovák skončil na psychiatrii, nedorazil k policejnímu výslechu

Foto: Repro Česká televize

Snímek z loňského prosince: policisté přivážejí vrchního soudce Zdeňka Sováka k vazebnímu soudu.

Reklama

Soudce Vrchního soudu v Praze je trestně stíhán kvůli podezření z úplatku ve výši 50 milionů. Podle policie chtěl za to zmírnit trest firmě Metrostav.

Článek

Ve čtvrtek ráno zazvonili kriminalisté na byt obviněného soudce Zdeňka Sováka. Osobně mu přinesli pozvánku k výslechu: v 11 hodin v sídle Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Zdeněk Sovák, trestně stíhaný pro podezření z rozsáhlé korupce, k výslechu nedorazil. Skončil v rukou lékařů, podle informací Seznam Zpráv se zhroutil a bude nejméně několik dní hospitalizován na psychiatrii.

„Mám povinnost mlčenlivosti, neřeknu vám k tomu vůbec nic konkrétního. Jen obecně to, že můj otec se vyšetřování nevyhýbá a nedělá žádné obstrukce,“ reagoval soudcův syn Ondřej Sovák, který zároveň vystupuje jako otcův advokát.

Soudce Sovák je trestně stíhán od loňského prosince. Detektivové tvrdí, že se mimo jiné snažil získat úplatek 50 milionů od společnosti Metrostav – za to, že se na vrchním soudu pokusí největší stavební firmě v Česku zmírnit trest, který dostala za korupci v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD.

Sovák odmítá před policisty vypovídat, z výslechů se několikrát omluvil. Sedmdesátiletý soudce má cukrovku, problémy s ledvinami a také během tříměsíčního pobytu ve vazbě strávil nějaký čas na oddělení vězeňské psychiatrie.

Vyšetřovatele podle zdrojů Seznam Zpráv ke čtvrteční akci vyprovokoval rozhovor, který Sovák poskytl serveru iRozhlas. Soudce v něm například mluví o klíčových důkazech, jež proti němu policie sesbírala – tedy o odposleších, na nichž mluví o úplatku a o tom, jak Metrostavu pomoci. „Vedl jsem jen blbé kecy,“ řekl k tomu v rozhovoru Sovák.

Zároveň s rozhovorem se navíc objevily fotografie, kdy Sovák sedí v restauraci se sklenkou vína. Proto se policisté rozhodli, že soudce zřejmě už není nemocný a je možné ho vyslechnout.

Se soudcem Sovákem je zároveň stíhán i invalidní důchodce Milan Bíba, který podle policie pomáhal úplatek dojednat. Scházel se kvůli tomu s bývalým policistou, několikrát odsouzeným podnikatelem Ladislavem Kirschnerem, který měl kontakty na manažery Metrostavu.

Kirschner ale žádost o úplatek pro Sováka oznámil a detektivové déle než půl roku soudce a jeho pobočníka Bíbu sledovali a odposlouchávali. Z Metrostavu nikdo obviněn není, firma v případu vystupuje pouze jako svědek.

Vedení Metrostavu už dříve řeklo, že loni na jaře zaregistrovalo nabídky na ovlivnění rozsudku v Rathově kauze. Nebralo je však vážně. Loni na podzim už však podalo trestní oznámení.

Reklama

Doporučované