Hlavní obsah

Soudce trpěl Alzheimerem. Zároveň rozhodoval o lidských osudech

Záhady Josefa Klímy: Soudil s Alzheimerem a nikdo o tom neměl tušení. Jak česká justice řeší problém stárnoucích soudců?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudcovský stav stárne a riziko demence se zvyšuje. Upozornili jsme na konkrétní případ.

Článek

Když jde člověk k soudu, obvykle se bojí, že stane před soudcem nevrlým, zlým nebo dokonce zkorumpovaným. Soudce, na kterého si stěžovala dětská psycholožka Alena Uvačíková, ale zjevně nebyl při smyslech.

„Žádný talár, nezahájil přelíčení, skelný pohled, když se ho advokát zeptal, zda může položit nějaké otázky, otočil se k němu nechápavě: Ale mě ta osoba vůbec nezajímá.“ Přestože nadřízení soudce ji nejdřív arogantně odbyli, nevzdala se a nakonec jí předseda krajského soudu musel dát za pravdu.

Ukázalo se, že soudce už delší čas soudí, ačkoli má rozvinutou Alzheimrovu chorobu. Co je ale horší sdělení, v době, kdy jsme reportáž natáčeli, nebyl sám. A protože Alzheimer souvisí se stářím a soudcovská populace stárne výrazně, hrozilo nebezpečí, že podobných případů bude přibývat.

Reportáž ale otevřela několik otázek najednou. Jak poznat, že soudce už není schopný vykonávat svou funkci? Podařilo se dostat soudce, který byl zjevně nezpůsobilý rozhodovat o jiných, z taláru? A kolik takových soudců dál soudí, protože soudcovský stav stárne a riziko demence se proto zvyšuje? A platí vůbec jejich rozsudky?

Kladli jsme tyto otázky tehdejšímu ministru spravedlnosti, prezidentce České unie soudců i odborníkům na duševní choroby, všichni slibovali, že se snaží najít řešení. Našli ho opravdu, když jsme se teď, po více než roce, k problematice vrátili?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované