Hlavní obsah

Soudem očištěný Půta opět povede Starosty do voleb

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Nad zvolením Půty do čela kandidátky pro krajské volby visel do poslední chvíle otazník kvůli vleklému projednávání korupční kauzy.

Reklama

Starosty pro Liberecký kraj povede do podzimních voleb do krajského zastupitelstva znovu hejtman Martin Půta. Funkci bude obhajovat už podruhé.

Článek

Do voleb půjdou Starostové pouze s účastí zástupce Unie pro sport a zdraví na kandidátce, stejně jako ve dvou předcházejících volebních obdobích. Spojení s TOP 09 nebo KDU-ČSL většina členů loni na podzim odmítla.

Nad zvolením Půty do čela kandidátky pro krajské volby visel do poslední chvíle otazník kvůli vleklému projednávání korupční kauzy spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany téměř za 100 milionů korun. Soud ale v úterý všech 12 obžalovaných lidí včetně libereckého hejtmana a také čtyři firmy osvobodil.

Jak vysoko to Půta dotáhne?

„Byl jsem připraven, pokud nebude prvoinstanční řízení dokončeno, kandidovat z 50. místa, aby voliči měli šanci rozhodnout, zda mě v zastupitelstvu chtějí, nebo ne,“ řekl Půta. Lídrem by byl v takovém případě s největší pravděpodobností jeho náměstek a starosta Prysku Jan Sviták, který je na třetím místě kandidátky. Dvojkou je krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová, čtyřkou starostka Semil Lena Mlejnková a pátý je turnovský starosta Tomáš Hocke.

Rozsudek po více než pěti letech.

Před čtyřmi lety dala Starostům hlas téměř třetina voličů a získali v zastupitelstvu 18 míst ze 45. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

Letos by Půta pro Starosty rád získal 20 mandátů. V takovém případě by znovu chtěl vytvořit širokou koalici. Ve volební kampani budou Starostové podle hejtmana místo vlastních tváří propagovat regionální výrobce a přesvědčovat lidi, aby je v této těžké koronavirové době podpořili a kupovali místní výrobky. Podpora regionálních firem a výrobců by podle Půty měla být i hlavním úkolem kraje pro příští čtyři roky.

Reklama

Doporučované