Hlavní obsah

Soul vyjednává s KLDR o odsunu zhruba tisícovky severokorejských děl od hranic

Soul jedná s KLDR o odsunu severokorejských děl z blízkosti hranic. Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Jižní a Severní Korea jednají o možnosti přesunutí severokorejských dalekonosných dělostřeleckých systémů dál od společné hranice. Informoval o tom dnes jihokorejský premiér I Nak-jon.

Článek

Informaci o probíhajícím jednání o odsunu severokorejských děl z hranice zveřejnil jihokorejský premiér v proslovu k příležitosti 68. výročí od vypuknutí korejské války.

V projevu premiér I Nak-jon řekl, že „se koná diskuse o odsunu dalekonosných severokorejských děl dál od hranice“. Tato poznámka zazněla, když vysvětloval, jaké kroky na znamení dobré vůle obě strany v posledních měsících přijaly.

V jednání je mimo odsun děl i zavedení plné obnovy komunikace mezi KLDR a Jižní Koreou prostřednictvím horké linky. Během pondělku o jejím zřízení mají jednat vojenští představitelé obou zemí.

Zprávy, podle kterých Jižní Korea požádala KLDR o přesun artilerie, už se nějakou dobu objevují v médiích. Premiérův projev je poprvé potvrdil oficiálně; jihokorejské ministerstvo obrany je odmítlo komentovat, stejně jako dnešní projev premiéra I Nak-jona.

Zpráva jihokorejského ministerstva obrany z roku 2016 označila dalekonosná severokorejská děla za jednu z největších hrozeb ze strany KLDR, společně s jejím raketovým a jaderným programem. Desetimilionová metropole Soul leží zhruba 40-50 kilometrů od hranice.

Reklama

Doporučované