Hlavní obsah

Soumrak hlavičkování ve fotbale? Britské celebrity chystají experiment

Foto: Profimedia.cz

Typický hlavičkový souboj v rámci anglické Premier League mezi obráncem Laurentem Koscielnym (vlevo) a útočníkem Harry Kanem (vpravo).

Reklama

Fotbalistům v Anglii se doporučuje zredukovat počet prudkých hlaviček. Jenže to podle britských vědců nestačí a tak chystají společně s bývalými internacionály historicky první zápas, který hlavičkování zcela zakáže.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Nejnovější vědecké studie nezávisle na sobě potvrzují mnohé negativní dopady hlavičkování na zdravotní stav bývalých fotbalistů. Jako jeden z nežádoucích důsledků četných prudkých úderů míčem do hlavy je diagnóza Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.

Podle listu The Guardian je průměrný fotbalista 3,5krát náchylnější na úmrtí po vzniku demence. Willie Stewart, spoluzakladatel projektu „Head for Change“, publikoval studii dokazující, že u fotbalistů lze hovořit až o pětkrát vyšší pravděpodobnosti demence než u běžné populace.

Anglie se stala vůbec první zemí na světě, v níž se zavádí týdenní limit na počet tzv. tvrdých hlaviček v tréninku, jejich počet by neměl u jednotlivých hráčů překročit hranici celkem deseti úderů. Takové opatření vejde v platnost minimálně v rámci anglických profesionálních soutěží už v následující sezoně.

„Jedná se o hlavičky po rohu, dlouhém centru nebo prudkém stříleném pasu, kdy míč letí vzduchem aspoň 35 metrů. Základním cílem je redukovat nezbytný počet úderů míčem do hlavy alespoň v tréninku,“ definoval záměr preventivního opatření v nedávné epizodě podcastu Angličan jeho autor Jiří Hošek.

Jenže samotná redukce hlavičkování v tréninkovém prostředí podle vědců z charitativní organizace „Head for Change“ nestačí. Willie Stewart, spoluzakladatel projektu, který aktuálně akademicky působí na půdě glasgowské univerzity, v rozhovoru pro BBC prohlásil, že je nemile překvapen skutečností, že se až v roce 2021 chystá historicky první fotbalový zápas, v jehož průběhu budou kompletně zakázány všechny hlavičky.

„Head for Change“ podporuje bývalé sportovce zápasící s neurodegenerativními onemocněními a nyní se pokusí o preventivní změny i ve fotbale. Doktorka Judith Gatesová, spoluzakladatelka  projektu, představila hlavní úlohu své organizace v rámci charitativního utkání. Ta spočívá ve snaze maximálně přispět ke zlepšení ochrany zdraví hlavy a mozku v profesionálním sportu, zejména v ragby a fotbale.

Slavní angličtí vítězové mistrovství světa Nobby Stiles, Jack Charlton, Ray Wilson a Martin Peters v nedávné minulosti podlehli následkům demence. Ani samotný Sir Bobby Charlton, který je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů historie, neunikl nálezu této neurodegenerativní poruchy mozku. Jeho manželka Norma si přála o stavu svého muže informovat veřejnost, aby se problematika dostala do širšího povědomí.

Také Judith Gatesová, vedoucí projektu, se musela smířit s tím, že její 77letý manžel Bill, bývalý obránce Middlesbrough, se v současnosti potýká s příznaky demence. I proto má jeho žena nezdolnou vůli změnit současný stav.

Nahradit nenahraditelné

První oficiální zápas hraný mezi dospělými, který zakáže hlavičkování, se odehraje už v neděli 26. září na hřišti Brewery Field, kde obvykle nastupuje Spennymoor Town, tým šesté nejvyšší soutěže. Hlavním cílem vědců bude zjistit, jaký vliv bude mít absence hlavičkování na styl zápasu a samozřejmě jaký zdravotní dopad to přinese samotným hráčům.

V charitativním utkání by mělo nastoupit nebo mu bude přinejmenším přítomno zhruba 60 bývalých anglických fotbalistů včetně Garyho Linekera, Alana Shearera, Kevina Keegana a také Chrise Suttona.

První poločas povolí hlavičkování pouze v prostoru pokutových území, čímž by se měl počet úderů do hlavy výrazně snížit. Druhá půle zakáže hlavičkování po celém hřišti. Pokud se hráči dopustí hlavičky mimo vápno, nebo kdykoliv během druhého poločasu, bude to sudím posouzeno stejně jako faul.

„Je mi jasné, že to musí být pro milovníky nádherné hry, kterou fotbal bezesporu je, přinejmenším složité na pochopení. Každý sport pochopitelně přináší jistá rizika, se kterými se všichni musíme smířit. My ale věříme, že omezení hry hlavou ve fotbale je něčím, co může celou hru posunout vpřed, a i kdyby ne, kdo by chtěl dobrovolně přijít o své nejbližší kvůli hlavičkování,“ citoval Daily Mirror doktorku Gates.

Výzkumníci argumentují i nejrůznějšími statistikami. Například od dubna roku 2003 se v Premier League, anglické nejvyšší fotbalové soutěži, neprosadil hlavou ani jediný hráč z pozice mimo pokutového území. Pokud se tedy zakáže hlavičkování mimo pokutové území, mělo by to přirozeně přispět ke kombinační hře, která je všeobecně diváky vnímána jako atraktivnější. Pokud by zůstalo hlavičkování zachováno alespoň ve vápnech, diváci by nepřišli o napínavé standardní situace ani o působivé branky vstřelené po centrovaných míčích ze strany. A hra by si tak alespoň částečně zachovala svůj tradiční element.

První utkání poslouží čistě jako jakási pilotní verze. Je vysoce pravděpodobné, že závěr z nedělního charitativního zápasu, ať už bude jakýkoliv, nebude mít zásadní vliv na celkovou trajektorii výzkumu a zavedených opatření. Hlavičkování je natolik stěžejní součástí fotbalu, že jeho okamžitou eliminací by se namísto vítané evoluce zrodila spíš nechtěná revoluce.

„Jsme extrémně zvědaví, jak bude nový formát hry vypadat. Slibujeme si, že míč bude více na zemi, a budeme tak svědky kombinačního fotbalu. Zajímá nás, jak rychle se hráči dokážou adaptovat na nové podmínky a jaké poznatky nám takových experimentálních 90 minut přinese. Čím víc informací získáme, tím lépe se budeme moci v budoucnu rozhodovat. Budeme hledat co nejvhodnější alternativy, jak ochránit hráče, ale i samotnou hru,“ přemítá Judith Gatesová v rozhovoru pro BBC.

Reklama

Doporučované