Hlavní obsah

Soupis obviněných za eurodotace není úplný. Jedno velké jméno je na Floridě

Na Novákova obchodního partnera Daniela Ježka uvalil v noci na čtvrtek soudce vazbu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Žalobci už sdělili obvinění 22 lidem, dva poslední podezřelí jsou však v cizině.

Článek

Seznam lidí, kteří by měli být obviněni v aktuální kauze údajných manipulací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech, není konečný.

Dvě jména, pro něž mají žalobci připraveno obvinění, jsou v cizině. 

Bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda ani exsenátor ODS Alexandr Novák nepřevzali usnesení o trestním stíhání, takže formálně obviněni nejsou.

Kouda odjel na dovolenou do Itálie a někdejší vlivná postava politického zákulisí severu Alexandr Novák pobývá ve Spojených státech.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová sice odmítla komentovat otázku, zda už byla všechna obvinění sdělena, ale advokáti nepřítomnost Koudy a Nováka v Česku potvrdili.

„Je v USA a obvinění mu nebylo dosud doručeno," potvrdil Seznamu Novákův advokát Michael Kis. 

Bývalý senátor ODS Alexandr Novák vlastní v USA realitní firmu, jíž patří řada nemovitostí na Floridě a Novákova společnost je tam nabízí k pronájmu.

Pavel Kouda je nyní na horách v Itálii. „Mohu potvrdit, že klient je na dovolené, která byla naplánovaná asi již před třemi měsíci," uvedl Koudův advokát Vencislav Sabotinov.

Koudu i Novákova advokáta už ale kontaktovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří kauzu vyšetřují. Kouda se s nimi dohodl, že po svém příjezdu do Čech v domluvený termín na policii dorazí. 

„Klientovi dosud nebylo doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání, tudíž v tuto chvíli není v procesním postavení obviněného. O tom, zda bude obviněn, by tak bylo možné jen spekulovat," dodal Sabotinov. 

Soudce v noci rozhodl o vazbě pro obchodního partnera Alexandra Nováka:

O tom, že se jedné osobě nepodařilo usnesení o zahájení trestního stíhání policii předat, mluvil v noci na čtvrtek i ústecký soudce Martin Majchrák, když rozhodl o vazbě pro jednoho z obviněných - shodou okolností jde o Novákova obchodního partnera podnikatele Daniela Ježka.

Jenže jak dokládají zmíněné případy, seznam těch, kdo teprve budou obviněni, je větší minimálně o jednu osobu.

Vyšetřovatelé zatím uvedli, že je obviněno 24 lidí. Je mezi nimi ve své době řada čelních regionálních politiků z ČSSD i ODS. Například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, její tehdejší náměstek Arno Fišera nebo bývalý či současný šéf sociální demokracie na Karlovarsku Jakub Pánik a Petr Navrátil.

Vedle politiků je na seznamu i řada lidí, kteří se podíleli na hodnocení projektů a rozhodovali tak, jaký projekt peníze z Evropské unie dostane a který ne.

Policie vyčíslila škodu v této kauze na 13,9 miliardy korun. Tato suma vznikla součtem finančních prostředků, které byly na více než padesát vyšetřovaných projektů vyplaceny.

Reklama

Doporučované