Hlavní obsah

Noční směna ústeckého soudce. Záběry, které skončily vězením

Daniel Ježek u ústeckého soudu

 

Reklama

Ústecký okresní soud poslal do vazby Daniela Ježka v případu, v němž policie vyšetřuje podezření z machinací s evropskými dotacemi.

Článek

Po středeční razii na bývalé či současné regionální špičky poslal ústecký okresní soud v noci na dnešek do vazby prvního z celkem 24 lidí, kteří jsou čerstvě obviněni v případu rozdělování evropských dotací na Ústecku a Karlovarsku.

Po čtyřhodinovém jednání rozhodl soudce Martin Majchrák, že na návrh žalobců nechá vyšetřovat ve vazbě jednoho z nejvlivnějších podnikatelů na Ústecku a někdejšího člena ODS Daniela Ježka.

Policie: škoda za 13,9 miliardy korun

Policie vyčíslila škodu v kauze Regionálního operačního programu Severozápad na 13,9 miliardy korun. Řekl to advokát podnikatele Daniela Ježka Michael Kis. Ježek je jediný z 24 obviněných, který je stíhán vazebně. Vinu odmítá.

Na jeho roli a vliv při rozdělování dotací upozornil vyšetřovatele někdejší ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz, podle něhož Ježek významně o rozdělování evropských peněz rozhodoval.

„Pan Ježek byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad," řekl už dříve úřadům Kušnierz, avšak Ježek takovou roli odmítá a jeho advokát odmítl jakékoli provinění i u nočního soudního jednání.

Video: Oč jde v případu ROP Severozápad.

Reportér Seznamu hovoří o případu ROP Severozápad.

Rozhodování soudu trvalo přes čtyři hodiny.

„Soud se musel poměrně podrobně zabývat rodinným zázemím pana obviněného, jeho majetkovými poměry, jeho vazbami do zahraničí a dalšími okolnostmi. Jistou roli hraje i skutečnost, že je jedinou z 24 osob, na kterou byl podán návrh na vzetí do vazby. Navíc jde o rozsáhlou a sofistikovanou trestnou činnost, která není běžná, s mimořádně vysokou škodou tvrzenou policejním orgánem,” řekl soudce Martin Majchrák.

Daniel Ježek byl v noci po verdiktu odvezen do vazební věznice v Teplicích.

Mezi obviněnými jsou i bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera (všichni ČSSD), bývalý senátor za ODS Alexandr Novák nebo ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS). Většinu obviněných policie po výsleších propustila.

Co říká premiér ke kauze na severu

Dotační kauza ROP Severozápad, ve které byli v uplynulých dnech obviněni i funkcionáři ČSSD, se podle premiéra a šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky týká minulosti. Personální odpovědnost nechá na krajích. Sobotka kauzu nepokládá za problém ČSSD, ale konkrétních lidí, o jejichž vině či nevině musí rozhodnout soud. „Myslím si, že v Ústeckém kraji zaplatila ČSSD za to, že tam spolupracovala ve vedení kraje s ODS po roce 2008. Teď se ukazuje, že to tehdy byla velká politická chyba,“ řekl premiér.

Ústecký soud podle Majchráka žádný další návrh na vzetí do vazby zatím nedostal, i když policie ještě ve středu večer některé z obviněných zadržovala a žalobci uvalení další vazby zvažovali.

Reklama

Doporučované