Hlavní obsah

Společnost SpaceX úspěšně vyzkoušela nouzový záchranný systém

Zkouška musela být přesunuta ze soboty na neděli kvůli špatnému počasí. Start proběhl po čtvrté odpoledne.Video: Space.com, NASA

 

Reklama

Kosmická loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX v neděli odpoledne na floridském mysu Canaveral úspěšně absolvovala test záchranného systému, poslední před zahájením letů s posádkou k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Článek

Při simulaci nouzového přerušení letu byla cíleně zničena raketa Falcon 9 a loď Crew Dragon s padáky přistála na mořské hladině.

Po startu z floridského kosmodromu a letu trvajícím půldruhé minuty se zastavil tah motorů nosné rakety v okamžiku, kdy byla vystavena maximálnímu dynamickému tlaku. Zároveň bylo na několik vteřin zapáleno osm motorů SuperDraco, které jsou součástí lodi Crew Dragon.

S jejich pomocí se loď odpoutala od nosiče, odletěla od něj do bezpečné vzdálenosti a poté na padácích dosedla na hladinu Atlantického oceánu. Nosná raketa explodovala a její trosky se zřítily do moře.

SpaceX již v minulosti únikový systém otestoval při dílčích zkouškách, dnes to ale bude poprvé, co se tak stane při plnohodnotném letu. Původně se měla zkouška uskutečnit v sobotu, kvůli nepříznivému počasí firma test přesunula na neděli.

Pro případný odklad startu měla SpaceX k dispozici čtyřhodinové letové okno. Let i zkoušku sledovali lidé živě na internetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované