Hlavní obsah

Španělská vláda rozhodla o exhumaci generála Franka z Údolí padlých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Španělská vláda schválila dekret k exhumaci ostatků generála Franka.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Ostatky diktátora Francisca Franka budou podle španělských médií exhumovány z Údolí padlých. Španělská vláda schválila dekret, který exhumaci povoluje, v září o něm budou jednat poslanci.

Článek

Španělská vláda schválila dekret o odstranění ostatků diktátora Franciska Franka z památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu. Novináře o tom informovala vicepremiérka Carmen Calvová. Dekret by měli příští měsíc schvalovat poslanci, kteří ho podle španělských médií zřejmě schválí; stačí k tomu prostá většina. Calvová novinářům také řekla, že předpokládá exhumaci ostatků do konce roku.

„Frankova hrobka je neúctou k obětem, které jsou v Údolí padlých pohřbeny,” uvedla Calvová s odkazem na 34 tisíc obětí z obou táborů španělské občanské války. Ta stála v letech 1936 až 1939 životy půl milionu lidí a rozpoutal ji pučem proti republikánské vládě Franko, který stál v čele země do své smrti v listopadu 1975.

Dekret bude mít platnost 12 měsíců, během kterých by se měla exhumace ostatků uskutečnit. Calvová novinářům řekla, že předpokládá exhumaci do konce roku. Podle deníku La Vanguardia by se tak mohlo stát do dvou měsíců od schválení dekretu poslanci, ti se sejdou k první schůzi druhý týden v září. Už ve čtvrtek mluvčí vládní socialistické strany v parlamentu Adriana Lastraová řekla, že termín vláda předem zřejmě neoznámí, aby se vyhnula demonstracím a protestům.

Už ráno se sjely do Údolí padlých k Frankově hrobce desítky lidí, kteří přijeli vzdát hold generálovi a protestovat proti přemístění jeho ostatků. Památník ale navštívili i příznivci vládního kroku. „Absolutně s tím souhlasíme, diktátor by neměl ležet tady,” řekla deníku El País Olga Casadová (47), která chtěla památník navštívit ještě před tím, než Frankovy ostatky odstraní.

Právní kroky k exhumaci by měly začít už příští pátek, řekla Calvová. Podle serveru eldiario by pak měla začít běžet 15denní lhůta, v níž mohou vládní dekret napadnout u soudu ti, kterých se týká. Stejně dlouhou lhůtu podle serveru eldiario dostane posléze rodina na to, aby rozhodla, kam mají být ostatky přemístěny. „Pokud se rodina nevyjádří, rozhodne vláda o důstojném místě, kam ostatky Franka uloží,” řekla Calvová.

Odpůrci dekretu

Vládní dekret, který je dodatkem k zákonu o historické paměti z roku 2007, bude v dolní komoře parlamentu zřejmě schválen. Hlasovat proti němu chce zatím jen Lidová strana (PP), která byla u moci do letošního května. Podle deníku El País se strana chystá napadnout dekret u Ústavního soudu, nikoli ale kvůli jeho obsahu, nýbrž kvůli formě, jakou vláda o exhumaci rozhodla.

Bývalá vláda lidovců ale byla proti exhumaci, nevyslyšela ani nezávaznou výzvu poslanců z loňského května, aby Frankovy ostatky s ohledem na úctu k obětem jeho diktatury odstranila.

Také strana Ciudadanos, která byla koaličním partnerem vlády lidovců, kritizuje formu rozhodnutí a při jednání o dekretu v parlamentu se hodlá zdržet hlasování. „Nesouhlasíme s tím, že exhumace se má uskutečnit na základě vládního dekretu, nejde o urgentní záležitost,” uvedl šéf strany Ciudadanos Albert Rivera.

Reklama

Doporučované