Hlavní obsah

Španělsko pokračuje v kontroverzním obchodu se Saúdskou Arábií. Prodá jí 400 bomb naváděných laserem

Foto: ČTK

Armáda Saúdské Arábie. (ilustrační foto)

Reklama

„Rozhodli jsme se tyto bomby dodat, abychom dostáli kontraktu z roku 2015, který uzavřela ještě předchozí vláda,“ řekl šéf španělské diplomacie rozhlasové stanici Onda Cero.

Článek

Španělsko bude pokračovat v prodeji 400 laserem naváděných bomb Saúdské Arábii, oznámil podle agentury Reuters španělský ministr zahraničí Josep Borrell. Transakce byla na začátku měsíce pozastavena kvůli obavám, že by arabská koalice vedená Rijádem mohla tyto pumy nasadit ve válce v Jemenu. Zástupci kampaně Control Arms, která bojuje proti prodeji zbraní zemím, v nichž v konfliktech umírají civilisté, označili postoj Madridu za zklamání.

„Rozhodli jsme se tyto bomby dodat, abychom dostáli kontraktu z roku 2015, který uzavřela ještě předchozí vláda,“ řekl šéf španělské diplomacie rozhlasové stanici Onda Cero.

Představitelé kampaně Control Arms španělskou vládu vyzvali, aby své stanovisko ještě přehodnotila, neboť nelze zaručit, že bomby nebudou použity proti civilistům. „Španělsko se tak může stát komplicem válečných zločinů spáchaných těmito zbraněmi,“ řekl agentuře AP koordinátor kampaně Alberto Estevez. Na kampani se podílejí velké organizace jako Amnesty International nebo Oxfam.

Borrell ale ve čtvrtek rozhodnutí své vlády hájil tím, že laserově naváděné bomby umí zasáhnout cíl s přesností na necelý metr. S odkazem na civilní oběti války dodal, že tak není pravděpodobné, že by „způsobily tragédie, které všichni odsuzujeme“.

Organizace na ochranu lidských práv včetně Amnesty International prodej zbraní Saúdské Arábii a jejím spojencům západními státy odsuzují. Válka v Jemenu si podle OSN vyžádala už více než 10 tisíc životů a 8,4 milionu lidí se nachází na pokraji hladomoru. V jemenském konfliktu proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná arabská koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Skupiny hájící lidská práva kritizují nálety a další útoky arabské koalice v Jemenu a tvrdí, že při nich umírají civilisté. Podle odborníků OSN se válečných zločinů během jemenského konfliktu dopustily všechny strany.

Reklama

Doporučované