Hlavní obsah

Španělsko zastavilo prodej 400 laserem naváděných raket Saúdům

Podle zprávy OSN se v Jemenu zřejmě obě strany dopouštějí válečných zločinů.Video: Reuters

 

Reklama

Španělsko zastavilo prodej stovek naváděných raket Saúdské Arábii. Vláda se obává, že by mohly být v Jemenské válce použity proti civilistům. Podle zprávy OSN se obě strany válečného konfliktu v Jemenu zřejmě dopouštějí válečných zločinů.

Článek

Ministr obrany Španělského království spustil proces, který zastaví obchod mezi Španělskem a Saúdskou Arábií, dojednaný před třemi lety. Španělsko nakonec 400 laserem naváděných vojenských raket nedodá, místo toho vrátí dosud uhrazenou částku 10 milionů dolarů (asi 220 milionů korun). Informaci bez uvedení dalších detailů potvrdil mluvčí ministerstva obrany. Saúdské velvyslanectví v Madridu na dotazy agentury AP v úterý nereagovalo.

Španělské ministerstvo obrany minulý měsíc prohlásilo, že nikdy nikomu neprodalo zbraně, které by byly použity proti civilnímu obyvatelstvu v Jemenu. Zrušení prodeje naváděných střel má zajistit, aby se nic takového nestalo ani v budoucnu.

Organizace spojených národů na konci srpna vydala zprávu, ve které popisuje realitu Jemenské občanské války. Obě strany konfliktu se v ní pravděpodobně dopouštějí válečných zločinů.

Lidskoprávní organizace proto vyzvaly západní státy, aby nedodávaly vojenský materiál mezinárodní koalici vedené Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Koalice podporovaná mimo jiné USA, Velkou Británií nebo Francií bojuje v Jemenu proti povstání Hútíů podporovaných Íránem.

Celosvětovou pozornost si vysloužil útok na školní autobus, při kterém vojáci Západem podporované aliance zabili 51 civilistů, z toho 40 malých dětí. Americká televize CNN posléze přišla se zjištěním, že k útoku byly použity zbraně dodané Spojenými státy. Koalice v úterý přiznala, že byl útok neoprávněný.

Podle OSN dosud v Jemenské válce zahynulo nejméně 10 000 lidí a hrozivým 8,4 milionu lidí hrozí smrt hladem.

Španělsko je podle Amnesty International čtvrtým největším dodavatelem zbraní pro Saúdskou Arábii. Více vojenského vybavení dodávají pouze Spojené státy, Velká Británie a Francie. Jenom v minulém roce koupila Saúdská Arábie od Spojených států naváděné střely za 7 miliard dolarů (asi 155 miliard korun).

Mluvčí britské iniciativy proti obchodu se zbraněmi Campaign Against Arms Trade prohlásil, že by krok španělské vlády mohl vytvořit silný tlak na koalici vedenou Saúdskou Arábií. „Je to významný precedens pro Evropu a země, které pokračují ve vyzbrojování koalice a podporují všechno to brutální bombardování, jako jsou Spojené státy nebo Velká Británie, které dodávají zdaleka nejvíce zbraní,“ řekl Andrew Smith pro televizi Al-Džazíra.

Podle Amnesty International by Španělsko nemělo zůstat u čtyř set naváděných raket, ale mělo by ukončit dodávku veškerých zbraní. Podle zprávy OSN v Jemenu opakovaně dochází k bombardování nemocnic, domů civilních obyvatel nebo veřejných tržišť či obchodů.

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty stojí v čele mezinárodní koalice, která od roku 2015 bojuje v Jemenské občanské válce proti povstání šíitských Hútíů. V současnosti jde o nejhorší válečný konflikt na světě, 22 milionů lidí kvůli němu trpí nedostatkem jídla, léků a dalších životně důležitých věcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované