Hlavní obsah

Sparta jede a mládne. Kotal s Rosickým musí trefit letní mix

Mise Václava Kotala zkouší ve Spartě vyplnit paralelně hned tři cíle najednou: posun z ostudného pásma poloviny tabulky alespoň na třetí příčku, vítězství v MOL Cupu a zároveň stále větší otevírání ligového prostoru talentovaným mladíkům.

Reklama

Nad situací, v níž se jednotliví účastníci soutěže ocitli právě nyní, na konci základní části a před rozehráním nadstavby Fortuna ligy, se ve svém tradičním pondělním glosáři zamyslel Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Hotového ještě samozřejmě není nic, definitivní pořadí ligy a obsazení evropských pohárů musí ještě dovyčarovat nadstavba. plus dokončení domácího MOL Cupu. Nicméně 30 kol základní části je za námi a to je přece jen dobrá příležitost k orientačnímu mezisoučtu a srovnání.

Nejpodstatnějším ukazatelem je samozřejmě rozčlenění tabulky. Začneme-li logicky v horních patrech, zjistíme snadno, že širší česká špička je vskutku mimořádně stabilizovaná.

Loňská i letošní tabulka jsou si totiž po 30 kolech na prvních 6 příčkách, jež definují skupinu hrající o titul, podobné skoro jako vejce vejci: 1. Slavia, 2. Plzeň, 3. Sparta, 4. Jablonec. Jediná odchylka hlásí, že letos skončil 5. Liberec a 6. Ostrava, zatímco loni měla tatáž dvojice po základní části prohozené pořadí.

Oproti tomu střed tabulky, který určuje čtveřici týmů, jež si ještě mohou zahrát play-off způsobem o Evropskou ligu, se ve srovnání s minulou sezonou úplně přesypal. Svou pozici tu obhájila jen Mladá Boleslav.

O skupinu níž se letos poroučely Olomouc, Zlín a Teplice nahrazené trojlístkem, který tvoří Bohemians, Slovácko a České Budějovice. Jihočeský nováček soutěže si zaslouží opravdu velké uznání, 7. příčka se ztrátou pouhých 2 bodů na skupinu o titul, to je vskutku průběžný výsledek, který umožňuje hovořit o Dynamu jako o ligové kometě.

Opava, Příbram i Karviná se loni dokázaly zachránit, letos si dají ve skupině o udržení repete, přinejmenším jeden z nich patrně se smutnějším koncem.

Oproti loňsku registrujeme právě tady nejvýraznější bodové propady. Zlín v minulém ročníku zvládl za 30 kol nastřádat o 12 bodů víc, Opava a Příbram o 10.

Když se vrátíme k české špičce, zjistíme, že se tu moc neměnilo nejen pořadí, ale v řadě případů ani zmíněné bodové zisky.

U Slavie a Baníku jsou dokonce totožné jako loni. Plzeň či Jablonec zaostaly v této fázi za minulým ročníkem jen o 2 body.

Speciálním případem je pak Sparta, která je sice v této fázi soutěže průběžně třetí jako loni, nicméně dosavadní letenská sezona byla přece jen ještě o něco strastiplnější než ta předešlá. Hoši v rudých dresech si totiž v mezisoučtu po 30 kolech meziročně pohoršili o 7 bodů. V praxi to znamená, že jim nejsilnější dvojice odskočila z jejich dosahu ještě výrazněji, loni činilo manko na druhou Plzeň 11 bodů, teď 16.

Sparta zároveň nedisponuje ani loňským šestibodovým polštářem na své pronásledovatele, Jablonec je nyní jen o bod zpět.

Ohromně důležité bude, s jakou náladou půjdou sparťané spát tento týden ve středu, nebo spíš v noci na čtvrtek. S datem 17. června se totiž pojí hned dvě důležité poznámky v diáři.

Zaprvé dojde na domácí pohárová semifinále, v nichž Olomouc hostí tým Liberce a Sparta uvítá na Letné fotbalisty Plzně.

Zadruhé by UEFA měla ozřejmit, jak to bude dál nejen s dosud nedohranou evropskou pohárovou sezonou 2019/20, ale hlavně s tou příští, obestřenou dosud pavučinou obrovské nejistoty. A to kvůli koronavirovému skluzu v termínovce a doznívajícím epidemiologickým opatřením v řadě zemí Evropy.

Jedna z mnoha spekulací o řešení straší Čechy i variantou možného osekání tradičně košatého programu mnoha předkol, které by některé plánované české zástupce třeba ani nepustilo do hry.

Buďme pozitivní a zkusme věřit, že se tyhle temné vize nenaplní a UEFA odprezentuje nějaké sympatičtější řešení. Napjatě na něj čeká doslova celá (fotbalová) Evropa.

Včetně Sparty, která by si pokud možno pozitivní zprávu z Nyonu jistě ráda spojila i se svým domácím pohárovým postupem. Což by teoreticky mohlo být výhodné i pro případ, že by UEFA některé fáze kvalifikace přece jen obětovala. Jak známo, týmy postupující coby vítězové národního poháru mívají při nasazování do předkol Evropské ligy přednost před celky z ligových soutěží.

Ale to už trochu spekulujeme na sedmou. Středa, věřme, odhalí pravidla hry. I sparťanskou pozici v nich. Byť v tomto ohledu mají přívrženci konspiračních fotbalových teorií svou představu o výsledku pohárového semifinále už pár týdnů jasnou. Očekávají totiž naplnění teorie o tajné dohodě, že v jarním ligovém utkání základní části vyhraje na Letné Plzeň (což se stalo), zatímco v poháru nyní postoupí domácí.

Nezbývá než věřit, že všechny takové teze vycházejí už jen z předpokladů, které do uvažování českých fanoušků vepsala tuzemská fotbalová historie, v níž se takto s dvojičkou zápasů liga–pohár kupčilo leckdy poměrně čile.

Právě ligovým zápasem s Plzní vstoupila Sparta 27. května do nabitého programu postkoronavirového dohrávání ligy. Na Letné podlehla 1:2, Viktoria měla zápas víceméně pod kontrolou a Sparta fatálně selhávala v týmové součinnosti uplatňované při defenzivní fázi.

Od té doby se ale mnohé změnilo a sparťanské tváře už vyhlížejí radostněji. Sparta si v pěti ligových zápasech připsala plný počet pěti výher. A poskočila z děsuplné deváté průběžné příčky tabulky na současnou bronzovou pozici.

Co je důležité: Vyjma inkasovaného gólu v Karviné Sparta ve všech dalších duelech, jež od té doby sehrála, drží vzadu čisté konto. Takže i na obranné součinnosti svých hráčů dokázala zapracovat.

A nutno dodat i tu nejprogresivnější část sparťanského příběhu posledních týdnů. Sparta pod vedením Václava Kotala boduje naplno – a ještě přitom dokáže vedle Adama Hložka dávat větší herní příležitosti i další mimořádným talentům. Dvakrát už se v základní sestavě objevil Adam Karabec, kterému ještě nebylo ani 17 let. A dvířka se stále víc otevírají i Václavu Drchalovi, jemuž strmý rozjezd kariéry zkomplikovaly před časem zdravotní problémy.

V létě, tudíž zakrátko, čeká Spartu velké množství důležitých rozhodnutí. Není tajemstvím, že řadě hráčů končí smlouvy, v některých případech se prodlužovat nebudou, kádr se tedy bude logicky dost upravovat.

Konkurence bude obrovská. K již jmenovaným si připočtěte sparťanské borce rozeseté po hostováních, nejviditelnější jsou v tomto směru bezpochyby střelci Matěj Pulkrab a Lukáš Juliš, ale další sparťané jsou i na jihu Čech a jinde. Dopředu si Sparta zajistila i služby opavského Filipa Součka či příbramského Matěje Polidara…

Najít v létě ten správný mix kádru, ve kterém se účelně a efektivně smísí potřebné zkušenosti opor právě s touhle mládežnickou „tsunami“ vlnou, to tedy bude opravdu alchymie. Na misky pomyslných lékárnických vah budou všechny tyhle ingredience přidávat či ubírat sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický s trenérem Václavem Kotalem. Tedy – předpokládejme to…

Právě na tom, jak se jim tenhle lektvar vydaří, může záviset úspěšnost Sparty třeba v celé příští dekádě. A od ní si na Letné slibují mnohem, mnohem víc než od té uplynulé.

Reklama

Související témata:
Základní část

Doporučované