Hlavní obsah

Sparta k „falešnému“ Kangovi: Situaci sledujeme, případ budou zkoumat právníci

Foto: Profimedia.cz

Sparta situaci pozoruje a případ předala právníkům. Žalovat Kangu, i v případě prokázání jeho viny, by ale prý bylo složité.

Reklama

Exsparťan Guélor Kanga čelí podezření z falšování osobních dokumentů. Podle afrických médií mu je o 5 let více, než má uvedeno v „občance“. Sparta kauzu okolo svého bývalého hráče sleduje a případ předala právníkům.

Článek

Z Afriky přišla začátkem tohoto týdne jen těžko uvěřitelná informace. Server African Sports Today umístil na sociální sítě zprávu, která tvrdí, že exsparťanskému záložníkovi Guéloru Kangovi není 30 let, jak sám uvádí a má v biologických údajích, ale o pět let více. Narodit se měl v roce 1985, nikoliv 1990.

Na nesrovnalosti upozornili zástupci fotbalového svazu Demokratické republiky Kongo, kteří údajně objevili Kangovu starou fotbalovou registrační kartu, ve které je uvedeno jako místo narození právě Kongo, nikoli Gabon, který záložník dlouhá léta reprezentuje. Podle fotografie, která ke zprávě byla přiložená, se toho času hráč srbské Crvene zvezdy Bělehrad, měl narodit se jménem Kiaku-Kiaku Kianga.

Pokud by se obvinění ukázalo jako pravdivé, gabonské fotbalové reprezentaci by hrozilo minimálně vyloučení z Poháru afrických národů, v jehož kvalifikaci Kanga odehrál šest utkání. Na úkor gabonského národního týmu by přitom na africký šampionát mohla postoupit právě konžská reprezentace. Exsparťanskému záložníkovi by samozřejmě ještě k tomu hrozil i tvrdý osobní trest.

Kauza okolo Kangy se samozřejmě dotýká všech klubů, se kterými měl co do činění, ne jen jeho současného zaměstnavatele, který vydal prohlášení popírající pravdivost publikovaných informací. „Chceme zdůraznit, že našemu hráči věříme. Kanga má platný pas a také trvalý pobyt ve Francii. Hrál v Rusku i Česku a nikdy neměl žádný problém. Chápeme tuto situaci jako válku mezi dvěma federacemi kvůli Africkému poháru národů, ve které je Guélor Kanga jen obětí. Věříme, že se celá situace rychle vyřeší ve prospěch Guélora,“ podpořila Kangu Crvena zvezda.

Sparta potvrdila, že při Kangově příchodu, jeho působení v klubu, i při přestupu zpět do Srbska, žádné nesrovnalosti v jeho osobní dokumentaci neobjevila. „Kanga v České republice a v klubu působil na základě platných osobních dokumentů a platného cestovního dokladu. Na základě této dokumentace získal právo k pobytu na území ČR a pracovní povolení,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv letenský klub.

I přestože sama Sparta žádné podezření o Kangově věku nikdy předtím neměla, situaci pozorně sleduje. „Aktuálně je naše pozice veskrze pozorovatelská. A to zejména s ohledem na to, že s Kangou nejsme v žádném formálním vztahu, nemáme uzavřený platný kontrakt a všechny smluvní závazky mezi klubem a hráčem byly ukončeny v létě minulého roku. Právníci se tímto tématem v krátkosti zabývali, velmi pravděpodobně budou vzniklou situaci hlouběji analyzovat,“ přiblížil pro Seznam Zprávy postoj Letenských ředitel komunikace Ondřej Kasík.

Guélor Kanga

- Do Evropy se dostal v roce 2013, kdy přestoupil do ruského FK Rostov

- Po třech letech v Rusku se stěhoval do srbské Crvene zvezdy Bělehrad

- V roce 2018 podepsal smlouvu s pražskou Spartou

- V dresu Letenských odehrál 81 zápasů, vstřelil 31 branek a na 16 nahrál

- Po neshodě o délce prodloužení kontraktu odešel minulé léto zpět do Crvene zvezdy

Ani prokázání Kangovy viny z falšování osobních dokumentů nemusí být právně napadnutelné. „Podle první rychlé analýzy právního oddělení klubu by to s ohledem na řády FIFA či další fotbalové regule pravděpodobně bylo velmi složité,“ potvrdil Ondřej Kasík.

Konkrétně věk hraje dosti zásadní roli v rozhodování klubů o tom, jestli daného hráče angažovat. I když má starší hráč vysokou výkonnost, může být přeci jen náchylnější ke zraněním a může také rychleji ztrácet kondici. Stáří fotbalisty může mít ale vliv i na výši nabídnutého platu ze strany klubu a další aspekty smlouvy. „Věk hráče je vždy poměrně důležitým kritériem. Sportovní úseky klubů s touto informací vždy pracují. Nicméně případné určení jiné výše finančního plnění v rámci smlouvy dle věku je nejen v tomto případě spekulativní,“ řekl ředitel komunikace pražské Sparty.

Aktuálně kvůli této kauze žádná komunikace mezi letenským klubem, FIFA, UEFA ani s jinou fotbalovou organizací neprobíhá.

Reklama

Doporučované