Hlavní obsah

Špatná zpráva pro nemocnice. Virus se více šíří mezi seniory

Foto: Getty Images

V první polovině října tvořili senioři 14 procent nakažených. V září to bylo pouze 10 procent.

Reklama

Vyšší podíl nakažených lidí v důchodovém věku se zákonitě promítne v rychlejším zaplňování nemocničních lůžek. Starší lidé mají kvůli covidu-19 mnohem častěji zdravotní komplikace.

Článek

V posledních týdnech a dnech se naplňuje jedno z hlavních rizik, na které upozorňují epidemiologové. Koronavirus se více šíří mezi staršími generacemi.

To se zákonitě odráží na rychlejším zaplňování nemocničních lůžek. S vyšším věkem stoupá pravděpodobnost, že se onemocnění covid-19 projeví vážnými zdravotními komplikacemi.

Zatímco u většiny populace končí hospitalizací podle zdravotnických statistiků asi čtyři procenta případů, mezi seniory je to více než 30 procent.

Před rostoucím podílem seniorů mezi nakaženými varovalo už minulý týden Ministerstvo zdravotnictví. Zatímco v září tvořili lidé ve věku 65 let a více zhruba deset procent nakažených, za období od 1. do 14. října jejich podíl stoupl na téměř 14 procent.

Z posledních vyjádření politiků, odborníků i ze zpráv z celého Česka pak vyplývá, že nepříznivý trend pokračuje.

„V poslední době se nám nákaza dostává do zranitelných skupin seniorů a dochází k vývoji klastrů právě u nich,“ řekl v úterním projevu před poslanci ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O výrazném zhoršení situace mezi seniory hovořil ministr už po pondělním jednání vlády.

Zprávy o vyšších číslech nakažených včetně seniorů přicházejí i z jednotlivých regionů. „Bohužel stoupá také počet hospitalizovaných. Promítá se v tom 549 nově nakažených ve věkové skupině 65+ z minulého týdne,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

V Jihomoravském kraji, který patří mezi více postižené epidemií, se nákaza podle agentury ČTK rozšířila už v polovině z celkem 28 krajem zřízených domovů pro seniory a zdravotně postižené. Na covid-19 tam onemocněly desítky klientů i zaměstnanců.

Přibývající počty nakažených mezi seniory hlásí také Plzeňský kraj. Nejvíce zasažený je nyní Domov sociálních služeb Liblín na Rokycansku. „Z nedělního testování je 73 pozitivních klientů a 17 zaměstnanců, zaměstnanci ze všech úseků jedou nadoraz,“ řekl ředitel domova Petr Kounovský.

Potvrzují se tak slova odborníků, že při velkém rozšíření nákazy není možné starší generace od viru uchránit. I když se nákaza původně šířila hlavně mezi mladšími ročníky, bylo jen otázkou času, kdy se nákaza dostane ve větší míře mezi starší.

Podle posledních dat leželo s koronavirem v nemocnicích na začátku tohoto týdne přes 3700 lidí, z toho téměř 600 v těžkém stavu. Podle Prymuly může do první třetiny listopadu potřeba stoupnout na 9000 až 11 000 standardních lůžek nebo lůžek s kyslíkem a 1500 až 3000 lůžek intenzivní péče.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby měly domovy od středy oddělené prostory pro klienty s covidem. Vyčlenit by měly i personál. Právě zaměstnanců ale mají postižené domovy nedostatek. Na výpomoc přijímají dobrovolníky, například studenty sociální práce.

Od středy také platí nové opatření, které nařizuje povinné nošení roušek venku uvnitř obcí, pokud budou lidé navzájem blíže než dva metry. Roušky budou povinné také v autě, pokud spolu nepocestují lidé z jedné rodiny.

Senioři, kteří žijí bez rodiny a chtějí se vyhnout riziku nákazy v obchodech a jinde, mohou využít různé asistenční služby. S nákupy a dalšími pochůzkami jim pomáhají například skauti.

Reklama

Doporučované